Kerti sütögetés indul: így tartsd tisztán a grillsütőt
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Hús, zöldségek és gyümölcsök is pirulhatnak grillrácson! Hogy igazán élvezetes legyen a végeredmény, és persze a higiénia szempontjából is, fontos, hogy makulátlan alapon süljenek a finomságok!
Berobbant a nyár, aki teheti, a szabadban főzőcskézik. Ilyenkor a bográcsozás és a grillezés kihagyhatatlan. Remek alkalom, hogy egybegyűljön a baráti társaság vagy a család, és együtt töltsön egy feledhetetlen napot.
Hogy mi kerül a grillrácsra, az rád van bízva, recepteket az oldalon is találsz bőséggel. Azt azonban ne feledd, mindig makulátlan rácson készítsd az ételt! A fő szabály, hogy minden használat után takarítsd le a grillt, úgy tedd el. Persze megesik, hogy az embernek nincs ereje vagy kedve, de ez a későbbiekben mindig megbosszulja magát, mert jóval nehezebb lesz a beszáradt zsírfolttól megszabadulni.
Tisztaság fél egészség!
Ne feledd, a grillrácsra rakódott maradékok csúnya látványt nyújtanak, és baktériumokat, penészgombákat rejthetnek, amelyek károsak az egészségre. A súlyosan szennyezett grill tűzveszélyes, ráadásul ez hatással van a sütő teljesítményére is, nem lesz az igazi a benne készült étel.
Így állj neki!
- Grillszakértők szerint a tisztítás előtt ajánlott magas fokra állítani a grillt, és néhány percig melegedni hagyni. A hő hatására a rácson lévő szennyeződés fellazul, így sokkal könnyebb lesz a súrolás, persze csak azután, miután kihűlt a rács.
- A kihűlt rács készen áll a tisztításra. Ha nagyon makacs a rászáradt maradék, akkor érdemes forró, mosogatószeres vízbe áztatni a rácsot, majd kefével nekiesni és súrolni.
- Sokan növényi olajjal dörzsölik be a rácsot, ez megakadályozza, hogy a következő használatkor azonnal leragadjon az étel, illetve a rozsdásodástól is védi. Ha kipróbálnád ezt a praktikát, akkor egy papírtörlőt márts növényi olajba, majd dörzsöld át vele a rácsot.
Amire szükséged lesz!
A grillrács tisztításához mindenképp érdemes beruházni egy jó minőségű grillkefére. Ezzel az eszközzel könnyedén megy majd a súrolás.
Hagymával próbáltad már?
A kerti sütögetés előtt érdemes félbevágott nyers hagymával átdörzsölni a rácsokat. A szokatlan praktika csodát tesz: mivel a hagyma savas, ezért a dörzsölés során feloldja a letapadt zsírt, valamint az apró szennyeződéseket, és a szénfoltot is eltávolítja.
Fotók: Getty Images