Gyömbérpucolás kanállal: az életmentő konyhai trükk

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Vannak teljesen felesleges “kitchen hack”-ek, azaz konyhai trükkök a neten, viszont túlzás nélkül állíthatom, hogy néhány megváltoztatta az életemet

Aki állt már neki késsel gyömbért pucolni, az tudja, miről beszélek. Ezt a göcsörtös, vastag héjú gyökeret egyszerűen képtelenség késsel meghámozni, több vér lesz a végére, mint gyömbér. Próbálhatnánk esetleg zöldséghámozóval, de az még nagyobb badarság, teljesen értelmetlen.

Pedig nálunk nagyon gyakran van szükség gyömbérre, nem csak currykbe, levesekbe, ázsiai jellegű húsokhoz, thai salátákba megy, de ősztől tavaszig torokfájást gyógyító tea is készül belőle, nyáron pedig limonádé.

Késsel?

Késsel pucolni lehetetlen, az egyetlen értelmes módszer, ha körben, minden oldalon levágjuk a héjas részt. Ezzel viszont az a probléma, hogy rengeteg anyagot veszítünk, hiszen a göcsörtök miatt kénytelenek vagyunk tetemesebb darabokat levágni a gyömbér belsejéből is.

gyo mbe rpucola s 1

Reszelni?

A reménytelen pucoláson túl még a héjastól reszelés lehetősége jön szóba, ez viszont azért nem a leghatékonyabb megoldás, mert így nem tud érvényesülni száz százalékosan a gyömbér friss, fűszeres íze.

Csak egy kanál kell hozzá

A megoldás nagyon egyszerű. Szükség van egy nagyon lédús, nagyon friss gyömbérre, száraz, szottyadt darabokon nem fog működni ez a módszer. Kanállal azért is egyszerű gyömbért pucolni, mert nem hullik mindenfelé a felesleges héj. Nem vágja el a kezünket, a gyömbéren nem maradnak héjmaradványok, a kanál maradéktalanul lekapar mindent a gyökérről.

Hegyesen

A kanalat a hegyénél kell a jó erősen megragadott gyömbérhez szorítani, majd erőteljes mozdulatokkal kaparni a gyökér hosszanti irányába.  Mikor ezzel megvagyunk, már nem érdemes reszelni, jobb, ha szeletben vagy apró darabokra vágva kerül az ételbe, italba. Sőt, ha nagyobb adagot szereztünk egyszerre és nem szeretnénk veszni hagyni, megpucolva és gyufaszálakra vagy szeletekre vágva kis adagokban, akár jégkockatartóban lefagyaszthatjuk. 

Ha nekem nem hisztek, nézzétek, milyen aranyosan csinálja Jamie Oliver.

Fotó, videó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon