
Így használd újra és add le a használt olajat: hogyan, hányszor és miért?

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
A használt olaj újrahasznosítása és megfelelő tárolása ma már rendkívül fontos és hangsúlyos része a környezetvédelemnek. Ökológiai lábnyomodat pedig most te is csökkentheted, ha elolvasod az alábbi tippeket!
Egy finom farsangi fánk vagy bécsi szelet, esetleg sült hekk még mindig úgy lesz a legfinomabb és leghagyományosabb, ha bő olajban sül ki. A finom ételek azonban nem érnek ott véget, hogy megsültek, és te megetted őket, ugyanis a sütőolajjal is foglalkoznod kell, hogy csökkentsd az ökológiai lábnyomodat.
Cikkünkben most feltérképezzük az újrahasznosítás hogyanját, miértjét és mikéntjét!
Használhatom-e újra a sütőolajat?
Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amit biztosan te is fel szoktál tenni magadban. A jó hír az, hogy igen, a sütőolaj nem egyszer használatos. Sőt, sokkal hosszabb az élettartama, mint azt gondolnád.
Hogyan használhatom újra a sütőolajat?
Ahhoz, hogy újból használhasd a már egyszer használt olajat, elegendő, hogyha miután kihűlt, egy szűrőn vagy kendőn át leszűröd egy zárható edénybe vagy üvegbe, majd hűvös és sötét helyen tárolod.

Érdemes az üveget felcímkézned, és azt is ráírni, hogy mit sütöttél benne utoljára, mert ha például halat, akkor nem biztos, hogy legközelebb krumplit kellene benne sütnöd, ha csak nem szereted a halízű sült burgonyát.
Hányszor használhatod fel újra az olajat?
A „hányszor” meghatározása igen változó. Függ attól, hogy mit és mennyit sütöttél benne legutóbb. Általában kétszer, de akár nyolcszor is használhatod ugyanazt az olajat, ugyanakkor az ajánlott maximumhasználat 5 alkalom, és a sütésenkénti olajszűrés is ajánlott.

Mikor ne használjam már fel többször az olajat?
Például akkor, ha olyan változásokat észlelsz az olajon, minthogy a színe besötétedik, esetleg sütés közben már azelőtt füstölni kezd, hogy elérné a sütési hőmérsékletet, ha habzik a teteje, vagy ha avas illatot kezdesz el érezni rajta.
Hogyan váljak meg az elhasznált olajtól?
Amikor eléri az olaj azt a pontot, hogy az iménti hibajelenséget produkálja, eljött az ideje, hogy megválj tőle.
Ez azonban nem annyiból áll, mint kidobni a szemetet a kukába, vagy amit lehet, leönteni a vécébe, a csatornába, a lefolyóba, mert ennél sokkal elővigyázatosabb lépéseket kell tenned a saját és a környezeted védelme érdekében.
Először is soha ne öntsd bele a mosogató lefolyójába, mert az olaj könnyen megszilárdulhat és rátapadhat a lefolyócsőre. Ez miért baj? Nos azért, mert az olaj és a zsír nem oldódik a vízben, így az oda kerülő olajok szépen, lassan, rétegekben lerakódnak a csövekre, ami után állhatsz neki szétszedni a konyhai vizesblokkot, hogy kivakard a lefolyócsövet az olajból.

A vécébe engedéssel is hasonló, ha nem súlyosabb a probléma: a város csatornahálózatába kerülő olaj ugyanis a vécébe dobható törlőkendőkkel és egyéb, oda nem való, de „egyszer dobtam csak bele” gondolatokkal kokettálva igazi zsírszörnyeket hoz létre. És ez még messze nem a legborzasztóbb dolog, ami történhet. A csatornarendszerben hömpölygő szennyeződések egy része, minden igyekezet ellenére is, bekerül az élővizekbe, ahol a sütőolaj rétegekben úszik a víz felszínén, ezzel megakadályozva, hogy a vízben élő élőlények oxigénhez juthassanak, ami végül sokuk pusztulását eredményezi.
Hogyan csináld?
A használt olajat ma már szintén gyűjtheted szelektíven, akár a papírt vagy a műanyag flakonokat. Jogos azonban azon kérdésed, hogy ha ezt is lehet szelektíven gyűjteni, miért nem élnek vele sokan? Nos erre egyszerű a válasz. Azért élnek vele kevesen, mert nem tudják, hogyan tárolják el, vagy hol őrizgessék, amíg el nem tudják juttatni olyan gyűjtőpontra, ahol biztonsággal meg tudnak tőle válni. Persze az emberi lustaság is szerepet játszik ebben, mert nem feltétlenül van kedve mindenkinek egy-egy kijelölt benzinkútig vagy áruházi parkolóig caplatnia az olajos üvegekkel.

Ez ugyan szomorú tény, de fontos, hogy tudd, ma már egyre több helyen leadhatod a fáradt olajat, amit aztán különböző, erre szakosodott cégek újrahasznosítanak.
A használt olaj gyűjtését és leadását az alábbiak szerint végezheted el jól: várd meg, amíg kihűl, majd öntsd bele műanyag palackba, akár vissza a saját flakonjába, akár egy vizespalackba. Ezután juttasd el egy olyan kihelyezett gyűjtőbe, ami ma már több áruháznál is megtalálható, úgy mint a Lidl, az Aldi, a Spar, a Coop és a Tesco üzletláncok kijelölt üzletei, illetve a Mol és az Orlen kijelölt töltőállomásai.
Hogyha pedig célirányosan keresnél egy hozzád közel lévő gyűjtőpontot, akkor a biofilter.hu-n tudsz erre rá keresni.
Mire használható fel a használt sütőolaj?
Ha hiszed, ha nem, a használt sütőolaj is értékes. Ennek oka, hogy annak ülepítésével és dekantálásával egy tisztított, használt olaj keletkezik, ami szinte 100%-ban újrahasznosítható például a biodízeliparban vagy a festék- és gipszgyártás során is. És ha ez még nem lenne számodra elég motiváció a gyűjtésre és leadásra, akkor jó, ha tudod, hogy egy liter újrahasznosított étolajjal annyi szükségtelen szén-dioxid-kibocsátástól kíméled meg a környezetedet, mintha az autóddal közel 100 km-rel kevesebbet autóznál.
És a végére egy érdekes tény: tudtad, hogy a vendéglátásban általában speciális keverékeket használnak, amelyek megfelelő szűréssel és odafigyeléssel hosszabb sütési időt biztosítanak az olajnak?
Fotó forrása: Getty Images