Légies, könnyű, mesés házi tejszínhab - Sokkal jobb, mint a bolti nyomós

tejszínhab cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Csak egyetlen egyszer kell házilag tejszínhabot készítenie annak, aki eddig a flakonoson élt, és soha többet nem fordul majd vissza.

Nagyon sokáig éltem abban a tudatban, hogy a tejszínhab az a valami, ami a műanyag csillagos csövecskéből távozik kis csíkos kukac formájában.

A praktikus vívmány, ami a kilencvenes években minden hűtőt meghódított, elhalványította bennem kisebb gyerekkorom habszifonnal készült csodás habjait, és elfelejtettem, hogy az volt az igazi. Mikor felnőttként aztán először kóstoltam házi tejszínhabot, az igazit, amiben több a levegő, mint az anyag, rájöttem, hogy én valójában nem is szeretem a flakonos tejszínhabot, hogy nem jó sem az íze, sem az állaga, vagy legalábbis nem hasonlítható az eredetihez. 

Nem mindegy, miből

Amikor azonban először álltam neki a házi tejszínhabkészítésnek, akkor derült ki, hogy nem is olyan szimpla ügy, nem is elég hozzá a tejszín és a habverő. Illetve elég lenne, de nem mindegy, milyen. A házi tejszínhab talán egyetlen buktatója az alapanyag: ha nem elég zsíros a tejszín, nem lesz belőle hab. Sokan a frissességet is fontos szempontként említik, én ezen a téren nem tapasztaltam szignifikáns különbségeket. Ha igazán magas zsírtartalmú egy tejszín, akkor lehet akár ultramagas hőmérsékleten kezelt is, akkor is jól fel lehet verni. 

Mégis a legjobb alap a zacskós, mégpedig egy praktikus okból kifolyólag. A dobozos tejszínekbe, akármennyire is hatékonyan próbáljuk felrázni, beleszorul a tejszín legértékesebb, sűrű része, amit alig lehet belőle kipréselni. A zacskós habtejszínnél ilyen gondok nem fordulhatnak elő. Még ezeknél is jobb a piaci, kimérős vagy palackozott termelői tejszín, ha valaki ilyenhez hozzájut, mindenképp azt válassza.

A hőmérséklet

Ha megvan a jó minőségű alap, akkor jöhet a következő lépés, a technológia. A legprofibbak persze kézi habverővel készítik, de ehhez komoly mentális stabilitás, azaz türelem szükséges, valamint elképesztő karizom. Ami sokat segít, az a hőmérséklet: a legjobb tejszínhab a leghidegebb tejszínből lesz. A legjobb, ha már egy napja a hűtőben van, mikor dolgozni kezdünk vele, de az is remek megoldás, ha egy fél órára a fagyasztóba dugjuk felhasználás előtt. Csak ne felejtsék ott,  ahogy én szoktam.

Fokozatok

Ha géppel dolgozunk, érdemes a lehető legalacsonyabb fokozaton kezdeni. Amikor elkezd sűrűsödni, akkor lehet hozzáadni egy kevés porcukrot, de ne sokat, ez nem csak ízesíti, de segít a sűrűsödést stabilizálni is. Amikor igazán elkezd összeállni, nagyon résen kell lenni, mert egyik pillanatról a másikra a lágy felhőkből kőkemény vaj állag lehet, ami már nem cél, még azelőtt le kell kapcsolni a gépet.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon