Mit csinálnak Izlandon a vajjal, hogy hidegen is kenhető lesz?

vaj joghurttal - cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Minden vajimádó arra vágyik, hogy a jéghideg kockavajat minden furfang és lágyító technika nélkül azonnal kenyérre kenhesse, ami az izlandi trükkel meg is valósulhat.

Néhány hete vettük át az összes létező trükköt, amivel a kemény kockává fagyott vajat kenhetővé lehet varázsolni, ezek közül az egyik leghatékonyabbat most le is teszteljük. Nem kell hozzá más, mint egy kis joghurt.

Az ötletről egy éttermi élmény alapján a Food and Wine számolt be először. A szerző elmondása szerint egy izlandi étteremben élete legcsodálatosabb, legkönnyedebb, legkrémesebb vaját kóstolta, ami felülmúlt minden francia és házi vajat, amit korábban próbált. A The Retreat nevű étteremben a vajas kenyér egy hétfogásos, Izland ízeit bemutató menüsor keretein belül érkezik egy ötéves kovásszal készült köményes rozskenyér társaságában. 

Sűrű joghurt

A csodálatos vaj titka egy extra hozzávaló, a Skyr nevű izlandi joghurt. A vikingek által behozott ősi joghurtfajta olyan állagú, mint a görög joghurt, de lágyabb és enyhébb ízű nála, valamint sokkal alacsonyabb a zsírtartalma, mivel alacsony zsírtartalmú tejből készül. Ez a tejtermék adja a különleges állagát a vajnak, sőt, az étteremben még alga is kerül bele, de ehhez én most éppen nem annyira ragaszkodom: az állagot érintő trükk viszont nagyon izgat. 

vaj joghurttal - ajanlo

Otthoni módszer

A Skillet magazin az élménybeszámoló hatására kipróbálta, vajon otthon is előállítható-e a joghurtos varázslat, és csodálatos tapasztalatokról számolt be. A szobahőmérsékletű vajhoz görög joghurtot adtak  - körülbelül 100 grammhoz két csapott evőkanálnyit - és addig keverték, dolgozták össze a két alapanyagot, míg egynemű massza nem lett belőlük. Amikor ezzel megvannak, beteszik a hűtőbe, és ha újra lehűlt, jöhet a csodavárás. Amikor a vaj szilárdra hűl, sütőpapírba csomagolják, és úgy tárolják tovább.

Teszt

Én is kipróbáltam és nagyon megszerettem ezt a módszert: körülbelül két percnyi munkát vesz igénybe, és valóban nem csak finomabb és krémesebb lesz így a vaj, de elképesztően praktikus dolog, mikor reggel gyorsan kell kiflit kenni - vagy szendvicset csomagolni - és hirtelen van szükség kenhető vajra.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon