3 bevált tipp a paradicsom savasságának megszüntetésére: olcsó praktikákat mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A paradicsomból számtalan kellemes színű és ízű fogás készülhet, melyekkel csak egy probléma van, hogy savat csinálhatnak.
A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldség, nyersen és főve is használható, tengernyi ízletes fogás alkotható belőle.
Nyersen izgalmas saláták, főve szaftos raguk, levesek és szószok készülhetnek belőle. A lédús paradicsom viszonylag savas, így gyomorégést idézhet elő az arra érzékenyek számára.
Már főzés előtt érdemes elgondolkodni, mit tehetsz, hogy ne okozzon problémát a fogyasztása. Ha van rá lehetőséged, akkor a piros darabok helyett inkább a sárgás színűeket válaszd, mert azok nem annyira savasak. Más praktikákat is érdemes kipróbálni: a cikkben olyan lehetőségeket mutatunk, melyek egy szempillantás alatt orvosolják a problémát, ezeket a praktikákat a nagyanyáink is ismerték.
Kevés cukor
Az egyik legősibb megoldás a paradicsomos ételek savasságának megszüntetésére a cukor. Nem kell belőle sokat használni, kevés is megteszi. A cukor kiegyensúlyozza a szósz ízét, sokkal finomabb is lesz. A cukor hozzáadásánál érdemes kóstolni, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelően állítsa be az ízeket. Ha a savasságot csökkentenéd, akkor tényleg nem kell túlzásba esni, 1 teáskanálnyi megoldhatja a problémát. Cukor helyett mézet is használhatsz.
Burgonyát bele
Legyen szó töltött paprikáról vagy paradicsomlevesről, egy darab félbevágott burgonya elfér benne. Miközben fő a krumpli, magába szívja a paradicsom savtartalmának egy részét, ráadásul sűríti is az ételt. Krumpli helyett édesburgonyával, cukkinivel és sárgarépával is kipróbálhatod ezt az egyszerű trükköt.
Csipetnyi szódabikarbóna
A szódabikarbóna igazi univerzális csodaszer, jól jön a takarításnál, és sütés, főzés közben is aranyat ér. A paradicsomos ételekbe bőven elég 1 csipetnyit vagy késhegynyit tenni, ennyi is csökkenti a fogás savasságát. A szódabikarbónát húsok puhítására is használhatod, valamint zsírosabb ételekben is kipróbálhatod.
Fotók: Getty Images