3 tipp gesztenyesütéshez: serpenyőben és air fryerben is készülhet
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Mennyei szendvicskrém aszalt paradicsommal: csicseriborsótól tartalmas
Illatos narancsos süti kukoricaliszttel: egyszerű kevert tésztája van
Tepsis kakukkfüves csirkeszárny: jó ropogós lesz a bőre
Az illatos csemegét otthon is megéri elkészíteni, adunk is néhány remek tippet, miként állj neki.
Az őszi, téli idő egyik kedvelt finomsága a gesztenye, mely számtalan recept szerint kipróbálható, mégis sütve a legnépszerűbb.
A sült gesztenye varázslatos nassolnivaló, mely a karácsonyi vásárokon kötelező csemege, és persze a hideg téli estéken az utcai árusok kínálatában is fellelhető. A finomságot otthon is el lehet készíteni sütőbe tolva, de serpenyőben vagy épp air fryerben is kivitelezhető.
Ne félj, sikerülni fog!
Gesztenyét sütni nem nehéz: nincs hozzá szükség különleges masinára, ám ha lapul otthon egy air fryer, akkor mindenképp megéri beledobni a finomságot. Az első és legfontosabb lépés, hogy a gesztenye beszerzésénél légy figyelmes, lehetőleg piacon vásárold meg. Tanulmányozd át a darabokat, mindig a keményet keresd, a puha penészes vagy kukacos lehet. A gesztenye vásárlásánál az is számít, hogy szép fényes legyen a felszíne, ne legyen rajta apró lyuk vagy repedés. Az ilyen kis hibák szintén kártevőre utalnak. A megvásárolt gesztenyét száraz, hűvös helyen tárold, ám ha lehet, beszerzés után azonnal használd fel.
Sütés előtt fontos, hogy a darabokat néhány órára vagy egy éjszakára áztasd annyi vízbe, amennyi ellepi. Erre azért van szükség, mert így megpuhul a gesztenye, könnyebb eltávolítani a héját, és ha véletlen kukacos, az sem marad rejtve. Ha megbújt valami a gesztenyében, akkor a beáztatott csemege a víz felszínére úszik, így könnyű a hibás szemeket eltávolítani.
A vizes fürdő után a sütés következik, ami sütőben, serpenyőben és forró levegős sütőben is történhet. Bármelyiket is próbáld ki, a gesztenyét mindig áztasd be és vágd be. A bevágás történhet keresztben, vagy egyszerűen az éles kést húzd végig a gesztenyén körben. Így sütésnél szépen kinyílik, könnyebben lefejthető a héja.
Sütőbe tolva
Ha sütőben készítenéd, akkor az áztatás után egyszerűen helyezd a darabokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd told 200 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre. A gesztenyéket helyezd kosárba vagy tálba, takard le néhány perce, majd még melegen indulhat a hámozás.
Serpenyőben
Sült gesztenyét serpenyőben is készíthetsz: a finomság sóágyon puhul, így lesz ellenállhatatlan. Keress egy nagy serpenyőt, önts bele sót (körülbelül 2 ujjnyi vastagon), majd erre fektesd rá a bevágott gesztenyéket. A serpenyőre tedd rá a fedőt, és közepes láng felett süsd 20-25 percig.
Air fryerben
A forró levegős sütő a modern konyhaművészet csodája, amelyben szinte bármit el lehet készíteni, még a sült gesztenyét is. A bevágott darabokat egyszerűen helyezd a kosárba, majd állítsd a gépet 160 fokosra, és 20-25 perces programon süsd meg. Félidőnél mozgasd át a gesztenyéket, arra pedig ügyelj, hogy ne zsúfold túl, mert akkor több idő szükséges a finomság elkészítéséhez.
Fotók: Getty Images