![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
3 tipp gesztenyesütéshez: serpenyőben és air fryerben is készülhet
![GettyImages-1284408015](https://kep.index.hu/1/0/5188/51881/518812/51881231_3954445_6e7707be3e25f381c1f3e258e5465a9a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az illatos csemegét otthon is megéri elkészíteni, adunk is néhány remek tippet, miként állj neki.
Az őszi, téli idő egyik kedvelt finomsága a gesztenye, mely számtalan recept szerint kipróbálható, mégis sütve a legnépszerűbb.
A sült gesztenye varázslatos nassolnivaló, mely a karácsonyi vásárokon kötelező csemege, és persze a hideg téli estéken az utcai árusok kínálatában is fellelhető. A finomságot otthon is el lehet készíteni sütőbe tolva, de serpenyőben vagy épp air fryerben is kivitelezhető.
Ne félj, sikerülni fog!
Gesztenyét sütni nem nehéz: nincs hozzá szükség különleges masinára, ám ha lapul otthon egy air fryer, akkor mindenképp megéri beledobni a finomságot. Az első és legfontosabb lépés, hogy a gesztenye beszerzésénél légy figyelmes, lehetőleg piacon vásárold meg. Tanulmányozd át a darabokat, mindig a keményet keresd, a puha penészes vagy kukacos lehet. A gesztenye vásárlásánál az is számít, hogy szép fényes legyen a felszíne, ne legyen rajta apró lyuk vagy repedés. Az ilyen kis hibák szintén kártevőre utalnak. A megvásárolt gesztenyét száraz, hűvös helyen tárold, ám ha lehet, beszerzés után azonnal használd fel.
![Így kell otthon gesztenyét sütni ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5188/51881/518812/51881241_840f851e2c79cf6d06d0c6c1c29d484d_wm.jpg)
Sütés előtt fontos, hogy a darabokat néhány órára vagy egy éjszakára áztasd annyi vízbe, amennyi ellepi. Erre azért van szükség, mert így megpuhul a gesztenye, könnyebb eltávolítani a héját, és ha véletlen kukacos, az sem marad rejtve. Ha megbújt valami a gesztenyében, akkor a beáztatott csemege a víz felszínére úszik, így könnyű a hibás szemeket eltávolítani.
A vizes fürdő után a sütés következik, ami sütőben, serpenyőben és forró levegős sütőben is történhet. Bármelyiket is próbáld ki, a gesztenyét mindig áztasd be és vágd be. A bevágás történhet keresztben, vagy egyszerűen az éles kést húzd végig a gesztenyén körben. Így sütésnél szépen kinyílik, könnyebben lefejthető a héja.
![Így kell otthon gesztenyét sütni ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5188/51881/518812/51881287_ba834c975b1b6536ebf8744a28e280a9_wm.jpg)
Sütőbe tolva
Ha sütőben készítenéd, akkor az áztatás után egyszerűen helyezd a darabokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd told 200 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre. A gesztenyéket helyezd kosárba vagy tálba, takard le néhány perce, majd még melegen indulhat a hámozás.
Serpenyőben
Sült gesztenyét serpenyőben is készíthetsz: a finomság sóágyon puhul, így lesz ellenállhatatlan. Keress egy nagy serpenyőt, önts bele sót (körülbelül 2 ujjnyi vastagon), majd erre fektesd rá a bevágott gesztenyéket. A serpenyőre tedd rá a fedőt, és közepes láng felett süsd 20-25 percig.
Air fryerben
A forró levegős sütő a modern konyhaművészet csodája, amelyben szinte bármit el lehet készíteni, még a sült gesztenyét is. A bevágott darabokat egyszerűen helyezd a kosárba, majd állítsd a gépet 160 fokosra, és 20-25 perces programon süsd meg. Félidőnél mozgasd át a gesztenyéket, arra pedig ügyelj, hogy ne zsúfold túl, mert akkor több idő szükséges a finomság elkészítéséhez.
Fotók: Getty Images