![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mutatjuk, mire figyelj, ha bulgurt készítesz: a rostgazdag köret desszert alapja is lehet
![bcov](https://kep.index.hu/1/0/4237/42379/423799/42379992_3234880_ab495d8f88d71906d523b586b9acf81b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A bulgur a Közel-Kelet és a török konyha népszerű körete, elkészítésében hasonlít a rizshez.
Szokták „török rizsnek” is nevezni, főleg török éttermekben kínálják ilyen néven. A bulgur egyre nagyobb népszerűségnek örvend, főleg az egészséges táplálkozásra törekvők körében, mivel a teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan a bulgur korpát és csírát is tartalmaz.
Jótékony tulajdonságai mellett fontos kiemelni, hogy rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban bővelkedik. A bulgur diéta idején is fogyasztható, mivel a glikémiás indexe alacsony. Felhasználása változatos, kínálhatod a rizshez hasonlóan párolt zöldségekkel és fűszerekkel dúsítva, salátákba keverve is elfér, levesbetétként is megállja a helyét, és még desszert is készülhet belőle.
![bct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4232/42324/423241/42324176_1cdcec5e8cb61a5dea4807b31f4d1450_wm.jpg)
Bánj vele a rizshez hasonlóan
Készítését és felhasználását tekintve hasonlít a rizshez. Mielőtt edénybe tennéd, mosd át folyó víz alatt, így az esetleges keményítőmaradványokat biztos, hogy eltávolítod, sokkal pergősebb lesz a bulgur. A jobb textúra végett, csakúgy, mint a rizs készítésénél, pirítsd át olajon, majd jöhet a víz vagy az alaplé.
![bct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4232/42324/423241/42324194_e8f444fc5d32798a20dce56bd623928b_wm.jpg)
Arányok
Rutinos rizskészítők jól ismerik az aranyszabályt, miszerint mindig kétszeres mennyiségű vízzel kell felönteni a köretet. Ez a szabály a bulgurra is érvényes. Vagyis ha 1 bögre bulgurt készítesz, akkor 2 bögre vízzel kell nyakon öntened.
A bulgurt mindig mérsékelt láng felett készítsd, ízlés szerint fűszerezve. Mivel az íze semleges, ezért bátran ízesítsd, akár különlegesebb aromákkal, például fahéjjal, római köménnyel, kardamommal is kipróbálhatod. Ha azonban idegenkedsz a merész fűszerektől, akkor bőven elég a só, bors párosa, esetleg egy kis chilivel kiegészítheted.
![bct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4232/42324/423242/42324224_db17feef5b5372dcc42c387b51a3954b_wm.jpg)
Víz vagy alaplé helyett tejjel is készülhet
Ha köret vagy egytálétel készül a bulgurból, akkor vízzel vagy alaplével készítsd. Desszert esetében már más a helyzet, akkor tejjel próbáld ki, amelyet érdemes ízesíteni reszelt citrom- vagy narancshéjjal, vagy vaníliarúddal. Próbáld ki tejberizsszerűen elkészítve, de különböző gyümölcsökkel keverve is nagyon ízletes.
Kedvenc bulgurral készült receptjeink:
- Zöldséggolyó
- Török bulgursaláta
- Pirított gomba bulgurral
- Zöldborsópörkölt bulgurral
- Lecsó bulgurral
- Bulgurgombóc paradicsommártásban
- Bulgursaláta zöldekkel
- Cukkinis-fetás bulgur
Fotók: Getty Images