Friss, ropogós saláta 1 hét után is: ezzel a trükkel biztosan nem szottyad össze

salicover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sokszor előfordul, hogy veszek egy nagy fej salátát, de nem fogy el az egész, a maradék pedig 1-2 nap után fonnyadt hulladékként végzi. El lehet ezt kerülni?

A zöldek sokszor okoznak nekem fejtörést. Nagyon szeretek salátákat készíteni, legyen szó tonhalasról, cézárról, tojásosról vagy bármilyen másról, de ritkán készítek akkora adagot, hogy egy egész fej salátát összevagdossak hozzá. 

Ilyenkor a megmaradt fél salátafej a hűtőbe kerül, de sajnos elképesztően gyorsan összeesik, elszíneződik és használhatatlanná válik. Van valamilyen gyors és egyszerű trükk a zöldek frissen tartására?

Szedjük szét

Első lépésként szedjük szét a salátát levelekre vagy akár apró darabokra, ne egészben tegyük el. Ez bármilyen zöldsaláta lehet, akár a kész, csomagolt verziók is, azokat se hagyjuk benne a műanyag zacskóban vagy dobozban.

Legyen száraz

Fontos, hogy a levelek, amennyire csak lehet, szárazak legyenek, úgyhogy ha megmostuk a fel nem használt leveleket, akkor hagyjuk, míg lecsöpögnek és teljesen megszáradnak. Akár salátacentrifugát is használhatunk a folyamathoz.

Készítsünk elő egy nagy tálat

Vegyünk elő egy nagy műanyag vagy üveg tálat, a lényeg, hogy kényelmesen elférjen benne a saláta, ne legyenek nagyon összezsúfolva benne a levelek.

Papírtörlő

Tegyünk egy darab papírtörlőt a tál aljára, majd adagoljuk rá a saláta felét. Erre kerüljön ismét papírtörlő, a tál nagyságától függően tegyük rá, a lényeg, hogy mindenhol befedje a zöldeket. Mehet rá a saláta másik fele, majd fedjük be a tetejét is papírtörlővel. Azért jó ez a módszer, mert a levelekben lévő nedvesség nem a salátát fogja eláztatni és megfonnyasztani, hanem az összeset be fogja szívni a papírtörlő.

Légmentes lezárás

Ha készen vagyunk, légmentesen zárjuk le a tálat. Ha olyan műanyag edényt használtunk, aminek van teteje - ez a lehető legjobb megoldás -, akkor azzal, ha nincs, akkor szorosan zárjuk le alufóliával vagy folpackkal. Tegyük a hűtőbe, akár egy hét múlva is ropogós és friss lesz.

+1 Ha egészben tárolnánk a salátát

Ha egész fejes salátát vettünk, amit végül nem használtunk fel, egy egyszerű módszerrel frissen tarthatjuk. Állítsuk a fejes salátát kevés vízbe úgy, hogy a szárát ellepje, ha így tesszük a hűtőbe, sokáig friss és zsenge marad. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon