Tippek, hogy ne barnuljon meg idő előtt a banán: 3 praktikát mutatunk

bcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A banánról úgy tartják, tilos a hűtőben tárolni, de ha már elég érett, akkor igenis van helye a fridzsiderben, mert a hidegben lassítható a folyamat.

A banánt sütés és főzés során is érdemes kipróbálni, nagyon izgalmas alapanyag. A megbarnult banán remekül passzol különböző sütemények tésztájába, a gyümölcstől szaftos és édes zamatú lesz minden finomság. Persze, amikor banánt vásárol az ember, nem a megbarnult, túlérett darabokat keresi, helyette zöld vagy sárga színben szokás beszerezni.

A banán leszedése után a szárából etiléngáz szabadul fel, ennek következtében kezd el bebarnulni. Az elszíneződést megállítani nem lehet, lelassítani viszont igen, erre adunk most ötleteket.

Tekerj a szárára fóliát

Az egyik legismertebb trükk, ha a banán szárát alufóliába csomagolod. A fürtön lévő banánt szedd szét, és egyenként csomagold fóliába a szárukat, de a fürt végét is betekerheted. A praktikának köszönhetően lelassul az érési folyamat, nem tud felszabadulni az etilén.

bct1

Hidegre vele!

Bár a banánt nem ajánlott hűtőben tárolni, ha már kellően érett, akkor igenis be lehet tenni a jégszekrénybe. A héja tovább fog barnulni, de a húsa fehér marad. Ha pedig hosszabb időre szeretnéd elrejteni a fridzsiderben a banánt, mondjuk, a reggeli turmixhoz, akkor pucold meg, karikázd fel, és fagyasztózacskóban tedd félre a mélyhűtőben. 

bct2

Lógatva tárold

Szuper megoldás, ha a megvásárolt banánt a konyhában vagy a kamrában felakasztva tárolod. Így az etiléngáz lassabban fejti ki a hatását, és helytakarékosság szempontjából is jó megoldás a banánt így tartani.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük