
Tippek, hogy ne barnuljon meg idő előtt a banán: 3 praktikát mutatunk

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
A banánról úgy tartják, tilos a hűtőben tárolni, de ha már elég érett, akkor igenis van helye a fridzsiderben, mert a hidegben lassítható a folyamat.
A banánt sütés és főzés során is érdemes kipróbálni, nagyon izgalmas alapanyag. A megbarnult banán remekül passzol különböző sütemények tésztájába, a gyümölcstől szaftos és édes zamatú lesz minden finomság. Persze, amikor banánt vásárol az ember, nem a megbarnult, túlérett darabokat keresi, helyette zöld vagy sárga színben szokás beszerezni.
A banán leszedése után a szárából etiléngáz szabadul fel, ennek következtében kezd el bebarnulni. Az elszíneződést megállítani nem lehet, lelassítani viszont igen, erre adunk most ötleteket.
Tekerj a szárára fóliát
Az egyik legismertebb trükk, ha a banán szárát alufóliába csomagolod. A fürtön lévő banánt szedd szét, és egyenként csomagold fóliába a szárukat, de a fürt végét is betekerheted. A praktikának köszönhetően lelassul az érési folyamat, nem tud felszabadulni az etilén.

Hidegre vele!
Bár a banánt nem ajánlott hűtőben tárolni, ha már kellően érett, akkor igenis be lehet tenni a jégszekrénybe. A héja tovább fog barnulni, de a húsa fehér marad. Ha pedig hosszabb időre szeretnéd elrejteni a fridzsiderben a banánt, mondjuk, a reggeli turmixhoz, akkor pucold meg, karikázd fel, és fagyasztózacskóban tedd félre a mélyhűtőben.

Lógatva tárold
Szuper megoldás, ha a megvásárolt banánt a konyhában vagy a kamrában felakasztva tárolod. Így az etiléngáz lassabban fejti ki a hatását, és helytakarékosság szempontjából is jó megoldás a banánt így tartani.
Fotó: Getty Images