Csípős paprikával dolgoztál? Mutatjuk, mivel csillapíthatod az égő érzést

cspcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A paprika egészséges és nagyon finom, édes és pokolian csípős zamatút is kapni, nyersen és főzve is fel lehet használni.

A ropogós, színes paprika jól megfér salátában, reggeli szendvicsbe pakolva, de sütésre és főzésre is alkalmas. Az egyik legnagyobb hazai kedvenc a töltött paprika, de más finomság is gyártható a zöldségből.

Ha szereted a fűszereket, sőt a csípős zamatú ételek a kedvenceid, akkor bizonyára gyakran dolgozol erős paprikával. Az intenzív aromájú zöldség mehet pörköltbe, töltött káposztába vagy levesbe. A csípős ízeket kedvelők a leggyakrabban hegyes zöld paprikát, cseresznyét, chilit vagy habanerót vesznek a kezükbe.

A felkészült séfek szigorúan csak kesztyűben dolgoznak a tüzes paprikával, ám néha mindenki hibázik és csupasz kézzel kezdi darabolni a chilit. Lehet, hogy már te is jártál így, tisztában vagy vele, milyen pokolian tudnak égni az ujjaid. Elég egy óvatlan mozdulat, belenyúlsz a szemedbe vagy megérinted az arcodat, az égő érzéstől pedig lehetetlen szabadulni.

cspct4

Miért csíp a paprika?

A kapszaicin felel a paprika erősségéért, a színtelen, szagtalan vegyület az erében és magjában rejtőzik, de a kezedre is rákerülhet. A kapszaicin vízben nem oldódik, ezért nem fogod tudni lemosni az égő érzést. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a szádban fejti ki hatását a kapszaicin, a víz nem fogja enyhíteni a tüneteket. Ilyenkor a szervezet magától is elkezdi oltani a "tüzet", de te is hozzájárulhatsz a gyors enyhüléshez. Elmondjuk, mitévő légy, ha a kezeden, szádban elviselhetetlen az égő érzés.

cspct2

Olaj

Az olaj segít feloldani a paprika tüzességét, úgyhogy mielőtt a csípős alapanyaggal dolgoznál, alaposan kend be a kezed a zsiradékkal.

Mosogatószer

Sokkal jobb, mint a szappan, legalább kétszer érdemes vele kezet mosni, alaposan dörzsöld a bőrödbe, öblítés után érezhető lesz az enyhülés.

cspct6

Alkohol

A kapszaicin jól oldódik alkoholban, akár vodkát is önthetsz a kezedre az égő érzés megszüntetése végett.

Tejtermékek

Ha nagyon csíp az étel, sokan esküsznek rá, hogy egy pohár tej vagy joghurt megivása után megszűnik a kellemetlenség. A kapszaicin könnyen felszívódik a tejtermékekben található zsírban. Épp ezért van, aki tejbe vagy joghurtba áztatja a kézfejét addig, amíg az égő érzés megszűnik.

cspct7

Szódabikarbóna és kukoricakeményítő

Érdemes az égő felületre dörzsölni, majd lemosni, de szódabikarbónás vagy kukoricakeményítős vízbe is áztathatod a kezed, amelyek semlegesítik az égő érzést.

Savas ételek

Paradicsom, citrom, lime, ananász, avokádó fogyasztása javasolt a kapszaicin hatásának enyhítésére.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük