Így tárold az ételt a hűtőben: van olyan is, amit tilos lehűteni

Hogyan-taroljunk-a-hutoben-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hűtő használata elsőre kézenfekvőnek tűnik, ahhoz azonban, hogy igazán kiaknázhasd a lehetőségeit, érdemes tisztában lenni az alapokkal. Azt is mutatjuk, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyeknek kifejezetten árt, ha hűtőben tárolod.

Az ételek helyes tárolásából nemcsak te profitálhatsz, de a pénztárcáddal és a környezettel is jót teszel, ráadásul hozzájárulhatsz az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez.

A nyugati háztartásokban az élelmiszerek tárolásánál az egyik legfontosabb eszköz a hűtőszekrény, amely több lehetőséget tartogat, mint azt elsőre gondolnád. Ehhez azonban fontos megválogatni, mit melyik polcra teszel, hiszen az egyes szinteken eltérő a hőmérséklet. Így nemcsak a már megfőzött vagy félkész ételeket fogyaszthatod hosszabb ideig, de a gyümölcs és zöldség is tovább friss marad.

Egy olyan hűtő esetében, amely fagyasztórekesszel kombinált, a következő aranyszabályokat tartsd szem előtt.

Hogyan-taroljunk-a-hutoben-1

Mit hova pakolj?

Bár mérettől függően változik a hűtő polcainak a száma, az alábbi működési elvek a legtöbb esetben érvényesek.

  • A fagyasztva vásárolt termékeket azonnal tedd a fagyasztóba, hiszen felolvadás után nem tanácsos újrafagyasztani. A fagyasztóban tárolt ételeket 3-6 hónapon belül használd fel. Ahhoz, hogy biztosra menj, írd rájuk a lefagyasztás időpontját.
  • A hűtő optimális hőmérséklete 6-7 fok. 
  • A zöldséget és gyümölcsöt az arra kijelölt helyen, rendszerint a kihúzható fiókban/fiókokban, a legalsó szinten tárold. Ezen a területen ugyanis a legoptimálisabb a hőmérséklet, és a sérülékeny friss növények igényeire szabott.
  • A megfőzött és a legromlandóbb ételeknek (pl. húsok és hússzármazékok) a legjobb, ha a második, általában leghidegebb szinten, légmentesen zárható edényben vagy legalább lefedett edényben tárolod. Az alapanyagoktól függően 3-5 napig állnak el.
  • A harmadik szint a legjobb a tejtermékek, sajtok, joghurtok és növényi tejalternatívák számára.
  • A legfelső szint közepesen hideg, ide jöhet minden más, ami az alsóbb polcokra nem fér be, és rövid időn belül tervezed az elfogyasztásukat.
  • A hűtőajtó a készülék legmelegebb része. Itt érdemes kibontott üdítőket, olajokat, paradicsomlevet tárolni.
Hogyan-taroljunk-a-hutoben

Mi nem való a hűtőbe?

Az alábbi élelmiszereknek nem használ a hűtőben tárolás, ezért ha teheted, inkább válassz egy száraz, sötét és hűvös kamrát:

  • paradicsom,
  • uborka,
  • bazsalikom,
  • kenyér,
  • méz,
  • kávé,
  • krumpli,
  • olívaolaj,
  • hagyma és fokhagyma,
  • avokádó,
  • alma, banán és körte,
  • citrusfélék.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük