Szénhidrátmentes pizza és rizs is lehet belőle: tényleg mindenre jó a karfiol?
Cikkek
Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Sült paszternák az ünnepi asztalra: fenséges és egyszerű köret
Fenséges, szaftos kacsamell gránátalmával: a bőre ropogós, a húsa puha
Klasszikus házi zserbó: zsírral gyúrva, vastag töltelékkel az igazi
Aranyló karácsonyi húsleves gazdagon: egész csirke fő bele
Válogatás ünnepi sültekből: mutatjuk a 6 legínycsiklandóbb receptet
A karfiol már jó néhány éve iszonyúan menő zöldség, ez nem újdonság, a meglepő csak az, ahogyan ez a tendencia képtelen kifulladni, egyre csak hömpölyög és fejlődik. A rózsás zöldség pedig, mint egy univerzális jolly joker, átalakul bármivé, amivé akarjuk.
Úgy kezdődött az egész, hogy divat lett a karfiol sütése, amiért én magam is iszonyúan lelkesedem, azóta szinte csak sütve esszük, hol rózsákban, hol egészben, hol simán, hol fűszeresen. Aztán jött a karfiol szték, amikor a szeleteket szinte égettre pirítják, majd valamilyen szóssszal, öntettel vagy anélkül tálalják. Egyszóval a sütés minden módon menő lett, és működik is.
A darált karfiol karrierje - a "rizs"
Amikor a sült karfiol menősége elérte majdnem a csúcsot, akkor kezdődött a darált karfiol karrierje. Először rizs lett belőle, amit már alapból fenntartásokkal kezeltem, és erre minden okom megvolt. Bár valóban őrült hasznos szénhidrátszegény pótmegoldás a rizs helyettesítésére a karfiol, és optikailag még valahol meg is közelítené a dolgot, összeségében mégis sántít a megoldás. Sem ízben, sem állagban nem hasonló a darált karfiol a rizshez, még erős képzelőerővel sem. Ha esetleg átneveznénk, és nem akarnánk a rizs erőltetni a helyettes funkciót, még élvezhető is lenne a dolog.
A "pizzatészta"
Vannak szélsőséges esetek, amikor valaki tényleg nagyon cukorbeteg, mégis vágyik a pizza élményre, vagy ha nagyon gluténérzékeny, és nem ehet ilyesmit, de semmilyen más esetben nem érzem jogosnak a karfiolpizza jelenségét. A pizza lényege az egyszerre ropogós és nyúlós, csodálatos tészta, ezt pedig a karfiol nem tudja.
A teljesen nyers
Yotam Ottolenghi az egyik kedvenc szakácskönyv szerzőm, ha valaki, hát ő mindent tud a zöldségekről, de még neki sem hiszem el, hogy a karfiol fogyasztható lenne teljesen nyersen. Mégis ez a karfioldivat hömpölygésének következő állomása: Ottolenghi daráltan adja salátához, a kedvenc svéd vega bloggereim pedig smoothie-kba turmixolják a karfiolt. Semmitől nem zárkózom el, de az a mennyiségű rost, ami még főzve is jelentős emésztési problémákat okoz, aggasztó gondolatokat ébreszt a nyers hatásait tekintve.
Én egyelőre biztosan maradok a sült karfiolnál.
Fotók: Getty Images