Hogy tárold a kávét, hogy sokáig megőrizze az aromáját? Nem csak a dobozára kell figyelni

kávétárolása
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kávérajongók számára biztos sokszor okoz fejtörést kedvencük helyes tárolása. A kávét, különösen az őröltet, nagyon nem mindegy, hogyan tesszük el felbontás után.

Bár én a szemes kávé híve vagyok, így mindig az van itthon, még így is előfordul, hogy többet darálunk le belőle a kelleténél. Az őrölt kávét igazi kihívás megfelelően tárolni, de a szemesre is legalább akkora figyelmet kell fordítani.

Sajnos, ha nem megfelelően tároljuk, a kávé hamar elveszti az illatát és az ízét is, nem romlik meg, de az élvezeti értéke jelentősen csökken. Mit tehetünk azért, hogy ezt elkerüljük?

Fontos a mennyiség

Lehet, hogy banális állítás, de nagyon fontos mind az őrölt, mind a szemes kávé esetén, hogy akkora kiszerelésben vegyük meg, amennyit el is fogyasztunk. Tehát ne vegyünk 1 kilogramm kávét, ha heti kétszer szoktunk kávézni, mert mire a végére érünk, még ha jól is tároltuk, biztos, hogy veszít az aromájából.

Őrölt kávénál ez különösen igaz, szinte lehetetlen minőségromlás nélkül tárolni. Ha tehetjük, frissen őröljük, ha pedig többet daráltunk a kelleténél, minél előbb használjuk fel. Az őrölt kávé ugyanis a levegővel érintkezve magába szívja a párát, így a benne található olajok avasodásnak indulnak.

Mi történik a kávéval pörkölés során?

Tudni kell, hogy a kávészemek struktúrája a pörkölés során változik meg, a tömör szerkezetből szivacsos lesz. A folyamat során gázok képződnek a kávébab belsejében, pontosabban szén-dioxid. A szén-dioxidnak köszönhetően keletkezik a crema, a buborékos krém a kávé tetején, tehát jelentős szerepe van a kávé élvezeti értékét tekintve, ezért nem szabad szökni hagyni.

Mire kell figyelni?

A kávé helyes tárolásához 4 dolog elengedhetetlen: 

  • ne érintkezzen levegővel
  • ne tároljuk nedves, nyirkos helyen
  • ne magas hőmérsékleten, inkább hűvösben tároljuk
  • fénytől védett helyen tartsuk.

Ne érinkezzen levegővel

Mint azt feljebb említettem, a szén-dioxidnak fontos szerepe van a finom kávé létrejöttében. Azért, hogy a kávészemekben keletkezett gázokat megőrizzük, minél kevesebb levegővel kell érintkeznie a kávénak. Ha sok levegő éri, olyan lesz, mintha kiszellőztettük volna, az aromákat könnyebben elveszíti. Tehát nagyon fontos, hogy légmentesen zárható edénybe, csatos üvegbe vagy zacskóba tegyük. Bármelyik mellett is döntünk, lényeges, hogy alaposan ki legyen mosva és szárazra törölve. Ha zacskóban tároljuk, préseljük ki belőle a levegőt, ha pedig üvegben vagy dobozban, akkorába tegyük, amekkorában pont elfér a kávébab, ne legyen sok felesleges tér benne.

Ne tároljuk nedves helyen

Az előbbiekből következik, hogy nem szabad nyirkos helyen tárolni, nedvességtől távol kell tartani. Hűtőben egyáltalán nem javasolt a tárolása, hiszen, amikor kivesszük, a hőmérsékletkülönbség miatt be fog párásodni, a kávészemek pedig magukba fogják szívni a nedvességet, ami megint csak minőségromláshoz vezet.

Hűvös helyen tároljuk

Fontos, hogy ne tároljuk magas hőmérsékleten, csak és kizárólag hűvösben, lehetőleg spájzban vagy kamrában, esetleg egy ajtós szekrény alsó fiókjában tároljuk. Minél magasabb ugyanis a hőmérséklet, annál gyorsabban párolognak el az aromák.

Fénytől védett helyen tároljuk

Ahogy a meleget, úgy a közvetlen napsütést, a fényt sem szereti, ugyanis az felgyorsítja az oxidációs folyamatokat. Ha lehet, nem fényáteresztő edényben tároljuk.

Egyesek azt javasolják, hogy a kávét - főleg, ha nagy kiszerelésben vettük - szét kell szedni 100-200 grammos adagokra, majd simítózáras műanyag zacskókba tenni, amelyekből ki kell szorítani a felesleges levegőt. Ha ez kész, három-négy réteg folpackot kell köré tekerni, majd alufóliát. Az így eltett csomagokat pedig még légmentesen zárható dobozba is bele lehet tenni. Kétség kívül ez a legjobb megoldás, az már más kérdés, hogy ennek nem feltétlenül állna neki mindenki.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük