Miért ilyen rosszak a bolti kenyerek?
Ha van egy jénaid, megsütheted otthon is!

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sajnos a kenyerekre tényleg igaz, hogy a drágább jobb. És mit tehet az, aki nem akar sokat költeni a finom kenyérre? Megsütheti otthon, van rá egyszerű megoldás.

Süssön kenyeret, akinek két anyja van! - mondaná a legtöbb háziasszony, ha erről kérdeznénk. Minden boltban kapni százféle péksüteményt, naponta frisset, ki az a hülye, aki otthon nekiáll? A vajat nem otthon köpüljük, tehenet nem fejünk, és a kenyeret is készen vesszük. Ha engem kérdeztek, szerintem ez így teljesen oké, Éljen az urbanizáció.

Mielőtt a boldogan konzumálók nagyon örülni kezdenének, sajnos meg kell mondanom, hogy cikkünk témája mégsem az, hogy mindent vegyünk meg készen. Hanem az, hogy süssünk-e otthon kenyeret. És, hogy miért merül fel ez a kérdés annak ellenére, hogy az előbb készségesen elismertem, hogy kenyeret venni tök jó? Mert amit megveszünk a boltban, az sajnos többnyire gáz.

A kenyér nem egy bonyolult étel. Akkor miért van 27 összetevője?

A szomorú helyzet az, hogy a kenyerekre tényleg igaz, hogy a drágább jobb. Rengeteg kenyér összetevőt végigböngésztem már az elmúlt években boltokban, pékségekben, weblapokon. Ideális esetben ez nem egy bonyolult étel.

Van benne liszt, víz, só és valami, amitől megkel: élesztő/kovász/öregtészta.

Van egy csomó pékség, ami ilyen kenyereket árul, de ezek mindig sokba kerülnek, legalább 4-600 forint egy fél kilós kenyér.

Van aztán egy kategória, eggyel lejjebb, amikor a kenyér összetevőihez elkezdenek mindenfélét keverni, hogy adott mennyiségű lisztből a lehető legtöbb kenyeret lehessen kihozni. Ezek a nagyra növő, laza belű, másnapra már nem jó kenyerek, amiket a legtöbb üzletben megveszünk. A vicc az, hogy ebben a csoportban simán találunk 400 forint/fél kilós kenyereket, amit semmiképpen sem neveznék olcsónak. Az abszolút alja a tartós kenyér, amit szerintem pár év múlva már teljesen szintetikusan is elő tudnak majd állítani.

slices-of-bread-15206610900rq 1

Kenyérnek látszó tárgy, holnapra már élvezhetetlen. Fotó: Circe Denyer, Creative Commons

Nagyon leegyszerűsítve a problémát: Hajlandó vagy legalább 4-600 forintot adni egy fél kilós kenyérért, aminek a minősége, összetevői kifogástalanok? Ha a válasz igen, megnyugodhatsz, ne is olvass tovább, vegyél drága kenyeret, és élj boldogan.

Ha van egy fedeles jénaid, meg vagy mentve!

Ha nincs ennyi pénzed, vagy egyszerűen csak sajnálsz ennyit kiadni egy kenyérre, de van egy icipici időd és egy fedeles jénaid, akkor meg vagy mentve. Ráadásul, ha időnként nekiállsz kenyeret csinálni, ezzel annyit megspórolsz, hogy a fennmaradó időben nyugodtan megveheted a drága kenyeret.

Kezdőknek szerintem a legkönnyebb út Dolce Vita azóta óriási karriert befutott dagasztás nélküli kenyere. Ennek nagy előnye, hogy gyakorlatilag nem igényel aktív munkát. A tésztát három perc alatt be lehet keverni, és utána csak ott kell hagyni egy fél napra. Egy kb 70 dekás kenyér kijön max 200 forintból, szóval igen jó ár-érték arányról beszélünk (recept kicsit később).

Ez egy igazán jó recept, igazán jó végeredménnyel, veri a boltit. De még innen is vezet út fölfelé, mégpedig a nem élesztővel készült, dagasztott kenyerekhez. Ez végképp horrorisztikusan hangzik, pedig egy jó robotgép megcsinálja a dagasztást, és akkor ezzel sincs sokkal több munka.

Jó kenyér, rossz kenyér, milyen az?

A rossz kenyér héja sületlen, teljesen egyenletesen világosbarnás színű. Nincs nagyon illata, íze picit édeskés. A bélzet egyenletesen sűrű, apró lukacsos, élesztő illatú, kissé ízetlen. Könnyen szétesik, morzsálódik. A jó kenyér viszont szépen sötétbarnára sült, a világos és sötétbarna árnyalatok is láthatóak rajta. A héja ropogós, illatos és jó ízű. A bélzet egyenetlenül lukacsos, rugalmas, illatán érződik a gabona amiből készült. Íze kissé savanyú, akár magában is ehető, ízletes.

Érdemes a kenyérsütéshez BL80-as kenyérlisztet beszerezni, mert a hétköznapi, általában kilós kiszerelésben kapható BL55 (finomliszt) nem igazán való kenyérkészítésre. A BL80 fehérkenyérliszt és BL112 félfehér liszt a legalkalmasabbak a fehér és félbarna kenyérhez.

Lisztvásárláskor sajnos nem sok mindenre lehet figyelni. Ki kell próbálni, és amelyik beválik azt kell használni. Lehet hogy egyszerűen hangzik de ez az igazság. Hiába írnak bármit a zacskóra, vagy mondanak az eladók, én csak a próbának hinnék.

És akkor jöjjön a híresdagasztás nélküli kenyér recept:

40-45 dkg BL80 liszt (3 bögre liszt)
1,5 tk só
szűk fél tk szárított élesztő
annyi víz, hogy ne maradjon benne liszt szárazon (1,5-2 bögre)
(bögre=2,5 deci)

Egy nagy tálban először elkeverjük az első 3 összetevőt, aztán elkezdjük hozzáadni a vizet, és elkavarjuk, nem kell túlzásba vinni, de liszt ne maradjon szárazon. Egy nem formázható nyúlós masszát kapunk, ezt légmentesen lefedjük, és egy fél napra magára hagyjuk.

A sok óra alatt megnő a tésztánk. Mikor sütni szeretnénk, a jénait berakjuk a hideg sütőbe, majd bekapcsoljuk a sütőt 250 fokra (nem légkeverés), benne végig melegítjük az edényt is. Ez fontos, mert ha nem elég forró, vésővel szedjük majd ki a kenyeret. A kenyértésztát áthajtogatjuk egy evőkanállal. Amikor felmelegedett a sütő, a masszánkat átkaparjuk a jénaiba, lefedjük, és rácson alulra tesszük. A folyamatot dokumentáltam nektek:

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon