Így tarthatod frissen a megmaradt kenyeret – Bevált trükk, amit érdemes alkalmazni

kenyercover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pékárut frissen a legjobb fogyasztani, legyen szó ropogós héjú, meleg kenyérről, illatos kifliről vagy édes péksüteményről, másnaposan már nem olyan finomak. A napi vásárlás azonban a mai világban nagy luxus, nincs mindenkinek ideje a délelőtti órákban elrohanni kedvenc pékségébe, hogy beszerezze az aznapi kenyeret.

Mindenkinek megvan a maga vásárlási rutinja, van, aki mindennap lejut a boltba és beszerzi az aznapra szánt friss elemózsiát, épp csak annyit vesz, amennyi kitart másnapig. Bőven akadnak azonban olyanok, akik csak hetente egyszer-kétszer jutnak el a boltba, olyankor pedig igyekeznek mindent a kosarukba pakolni. 

A nagy bevásárlások egyik áldozata a kenyér. Ilyenkor bespájzolunk pékáruból, pedig ez nem mindig jó ötlet. A kenyér kényes, hamar megszárad, nem lesz olyan élvezetes, sokszor a kukában landol, mert hát nem fog mindenki nekiállni morzsát készíteni a megmaradt szikkadt kenyérből. Akkor mégis mit tehet az ember, hogy elkerülje a pazarlást?

Bölcs vásárlás és jó tárolás

A legegyszerűbb tanács, hogy mindig csak annyi kenyeret vegyen az ember, amennyiről tudja, hogy aznap elfogy. A kenyerek nem ugyanúgy készülnek, sok minden befolyásolhatja, hogy kellemetlen állagúvá válnak-e. Ezért fontos, hogy ne essünk túlzásba a vásárlásnál, ha viszont mégis kénytelenek vagyunk több napra előre vásárolni, létezik egy-két igazán szuper praktika, amivel sokat tehetünk azért, hogy a kenyerünk másnap is finom legyen.

La a papírral!

Boltokban és pékségekben a pékárukat papír- és nejlonzacskóba csomagolhatjuk. A tudatos vásárlók körében egyik sem túl népszerű, ők már praktikus vászonzsákokra váltottak, persze ez nem kötelező, én mégis arra biztatnék mindenkit, tegyen egy próbát. A papír a lehető legrosszabb választás, a belerakott pékáru, különösen a kenyér, hamar elveszíti puhaságát, órák alatt képes kiszáradni. A nejlonnal jobb a helyzet, ha jó minőségű kenyeret szerzünk be, szobahőmérsékleten tartva másnapra is finom lesz, mivel a nejlonban megőrzi a kenyér természetes nedvességtartalmát, így nem keményedik meg.

kenyérct

Hűtő vagy fagyasztó?

Kényes kérdés. Egyes kutatások arra világítanak rá, hogy a kenyér hűtőben tárolása ártalmas, kórokozók szaporodhatnak el benne, és az ízén is változtat, rossz lesz az állaga.

A saját tapasztalom azonban mást mond. Hosszú évek óta ugyanabba a pékségbe járok, ahol egyszer több kenyeret és mákos kalácsot vásároltam, de félve tettem, mert azon morfondíroztam, milyen lesz másnaposan a vásárolt pékáru. A kis pékség tulajdonosa azt tanácsolta, este alaposan csomagoljam nejlonba a vásárolt termékeket és tegyem hűtőbe, majd fogyasztás előtt 20-30 perccel vegyem ki onnan. Mikor kivettem a kenyereket, kőkemények voltak, a letelt idő után azonban olyanok lettek, mintha frissen hoztam volna fel őket a péktől. Nekem bevált ez a kis trükk, néha megesik, hogy alkalmazom, pedig sokan ódzkodnak a hűtős megoldástól.

A fagyasztást már sokkal többen ajánlják, ilyenkor célszerű a kenyereket szeletekre vágni, és mindig csak annyit elővenni, amennyit megeszünk. A kivett kenyereket szobahőmérsékleten olvasszuk ki. Tény, hogy fagyasztva egy hétig is eláll a kenyér, nagy bevásárlások után érdemes kipróbálni.

Mi a helyzet a kenyértartóval?

Érdemes rá beruházni, de nem mindegy, milyet veszünk. Fontos, hogy megfelelő szellőzésű legyen és könnyen tudjuk tisztítani. A fém kenyértartó nagyon szép, de nagy hibája, hogy a kenyérnek egy idő után fura szaga lesz a tárolóban. A fából készült nagyon praktikusnak tűnik, ám megvan a maga buktatója. A kenyérből távozó nedvesség a fa mély rétegeibe jut, így a kenyér hamar kiszáradhat.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük