Kívül ropogós, belül lágy - Így készül a tökéletes sült krumpli
Sosem volt még ennyire bonyolult

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sült krumplit sütni, lássuk be, nem egy agysebészet: krumpli, forró zsiradék bőven, és kész. Csakhogy, ennek az optimista megközelítésnek alaposan ellentmond a tapasztalat: láttunk mi már frissen sült, a tányéron mégis szottyadtan szomorkodó, kívánatosnak semmiképpen sem mondható sült krumplit. Kell lenni tehát valamit titoknak, profi szakács árulja el.

A jó sült krumpli három dolgon múlik: a krumplin, a zsiradékon, és az eljáráson.

Krumpli

A legfontosabb tényező a krumpli kiválasztásánál a keményítő tartalom. Tökéletes sült krumplihoz a Yukon Gold, az Agria, a Hópehely, a somogyi kifliburgonya és a Démon vezet megfelelő eredményre, sok szerencsét a megtalálásukhoz!

Zsiradék

A szakács szerint legjobb választás: kacsazsír, mert magasabb hőmérsékleten kezd csak megégni, mint a sertészsír, és finomabb is. A disznózsír, és a marhazsír is jó, lényeg, hogy állati eredetű legyen, a finomított étolajakat jobb inkább elfelejteni. Oké, tudjuk, ez most nehéz lesz, nem azért állították át anyáink agyát harminc éve az étolajra, hogy most évtizedeket lépjünk vissza az időben, de hát az eredmény magáért beszél, és higgyétek el, a finomított étolaj sem egészségesebb, sőt! Erről hamarosan cikket is olvashattok majd a SóBorson.

sult krumpli

Eljárás

Szeleteljük fel a krumplit ízlés szerint. Ajánlatos nagy és formátlan darabokra szeletelni, mert az élek sülnek a leggusztusosabbra és ropogósabbra. Most következik az előfőzés. A vízbe tegyünk egy kevés ecetet - 1 liter vízhez maximum egy teáskanállal - ami segít meggátolni, hogy a krumplit szétfőzzük. Addig főzzük, míg teljesen meg nem fől. Ha puha a krumpli, szűrjük le óvatosan, de nem kell leszárogatni. A krumpli felszínén a keményítő még ott van, és szükség is lesz rá, ettől lesz a felszíne a végén ropogós.

Mialatt a krumpli fő, vegyünk elő egy magasabb falú tepsit, és tegyük bele az általunk választott állati zsiradékot. A zsiradék legyen olyan magas, hogy a krumplikat legalább 2/3-ig ellepje, ha azok majd belekerülnek. Amennyiben nem sikerült kacsazsírt szereznünk, állítsuk a sütőt 160-170 fokra, és forrósítsuk fel a zsiradékot. A kacsazsírt nyugodtan felhevíthetjük akár 180-190 fokig is.

Amikor a krumpli megfőtt, és a zsiradék is már forró, akkor egyszerűen tegyük a krumplit a zsiradékba. Legyünk óvatosak, hisz a krumpli még nedves, és fröcsöghet a zsiradék. A krumpli felszínén található keményítő a zsírral elegyedve egy "bevonatot" képez a krumplin, és ez lesz az a tökéletes ropogós külső, amit keresünk.

Nagyjából 60-90 perc alatt (attól függően, hogy hány fokra állítottuk a sütőt) süssük arany barnára. 15-20 percenként rázzuk meg a tepsit, hogy a krumplik minden része kapjon egy kis zsiradékot.

Az eredeti posztot az Egy szakács naplója blogon olvashatod, csomó érdekességgel, finomsággal és kitérővel, érdemes odakattintani. Meg egyébként is, bőven van mit olvasni, és tanulni tőle. A közelgő szezonra való tekintettel, itt van például ez a málnakrémes csokitorta (ahogy egy szakács készíti), vagy a kókuszos házi csoki receptje, izgalmas!

Kép forrása: egyszakacsnaploja.blog.hu

Ezt is szeretjük