Így lesz szép, fényes, kemény hab a kókusztejből

kokusztejszinhab cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Laktózérzékenyek, vegánok, illetve minden tejszínhabrajongó azonnal ragadjon magához egy doboz jófajta kókusztejet és készítsen belőle habot.

Úgy vagyok a tejszínhabbal, mint Micimackó a mézzel: köszönöm, nem kérek hozzá semmit, magában is imádom. Így lehet, hogy amikor először kóstoltam Pécsett kókuszból készült tejszínhabot, ami levegős volt, könnyű, mégis csodálatos és csak enyhén kókuszízű, nagyon kíváncsi lettem, hogyan lehet ilyesmit otthon csinálni.

Szerencsére kiderült, hogy a dolog egyáltalán nem bonyolult és a végeredmény legalább olyan jó, mint az eredeti, csak még jobban megy gyümölcsök, gyümölcsös édességek, gesztenyepüré mellé, és még nem is próbáltam ki minden helyzetben.

Az alapanyag

Minden a kókusztejen áll vagy bukik: csak nagyon jó minőségű, teljes, tehát zsíros kókusztejjel - illetve annak sűrű részével - vagy sűrű kókusztejszínnel fog sikerülni. Zsírszegény kókusztejjel nem érdemes kísérletezni.

kokusztejszinhab

Így készül a kókusztejszínhab

Íme a technika lépésről lépésre:

1. Ha kókusztejet használunk hozzá, akkor fogjuk a konzervet, öntsük le róla a híg, folyékony részt. Tegyük félre levesekhez, turmixhoz, főzelékhez. A megmaradt sűrű, szinte szilárd anyagot fogjuk használni a habhoz. Ha kókusztejszínnel indítunk, akkor rögtön annak tartalmát használjuk úgy, ahogy van. 

2. Betesszük a hűtőbe minimum egy éjszakára vagy még hosszabb időre abban a tálban, amiben aztán fel fogjuk verni, hogy az is jó hideg legyen és ne melegedjen fel a habverőzés ideje alatt.

kokusztejszinhab2

3. Adunk hozzá egy kevés édesítőszert vagy cukrot, és felverjük, ahogy a tejszínhabot szoktuk. Ugyanúgy át lehet esni a ló túloldalára, mint a tejszín esetében, szóval ne verjük túl keményre, éppen csak addig, míg lágy hullámokat nem vet. 

4. Érdemes azon nyomban felhasználni, vagy ha nem, gyorsan a hűtőbe tenni - meleg hatására könnyen, hamar összeeshet.

Csokoládétortához, gyümölcsös morzsasüteményekhez, gesztenyepüréhez vagy egyszerűen csak kávéba egyaránt csodálatos.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük