Milyen gyakran kell mosni a konyharuhát? A baktériumok melegágya lehet a textil

krcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A konyharuha szükséges textil, a főzés és sütés során történő használata csúnya foltokkal járhat, melyeknek eltüntetése olykor feladja a leckét.

Konyharuhából sosem elég, ezzel minden konyhatündér tisztában van, hisz ezer okból kifolyólag szükség lehet rá.

A textil környezetbarát megoldás, ha kiömlött valami, gyorsan magába szívja a folyadékot, viszont ez nem marad nyom nélkül. Tej, kakaó, vörösbor, pörkölt vagy bármilyen más szennyeződés könnyedén beissza magát az anyagba, amelyek eltüntetése kihívást jelenthet.

kct3

E. coli és más baktériumok melegágya

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy jó nedvszívó képessége miatt a konyharuha a baktériumok melegágya, tökéletes élőhely az E. coli és más, akár penészes baktériumoknak is. Gondolj csak bele, használod edények eltörlésére, mosogatás után beletörlöd a kezed, aztán nagy valószínűséggel a pulton landol az anyag, így pedig lehetőséget adsz a baciknak az elszaporodásra. Mi a teendő ilyenkor, vagyis mennyi használat után érdemes a textilt mosni?

Ha csak egy picit nedves az anyag, például a tányérok eltörlése után, akkor terítsd ki, hogy meg tudjon száradni, használhatod még, de ha megviseltebb, vizesebb, akkor tedd a gyűjtőkosárba, onnan pedig a mosógépbe. Az ételfoltos textil esetében viszont azonnal cselekedni kell. Ha pedig nyers hússal érintkezett a textil, akkor is ajánlott azonnal a mosógépbe dobni.

ktct2

A piszkos, nedves konyharuhákat nem szabad ott gyűjteni, ahol a szennyes ruhákat is tárolod, mert a nedvesség hatására a penész könnyen elszaporodik, amelytől nagyon nehéz megszabadulni.

Hogy mosd a konyharuhát?

A konyharuhákat mindig külön kell mosni a többi ruhától. A legjobb, ha 90 fokos programon indítod el, a mosópor mellé pedig adhatsz szódabikarbónát vagy trisót is. Ha pörkölt, kakaó vagy más folt éktelenkedik az anyagon, más trükköt is érdemes kipróbálni. A legjobb, ha azonnal meleg vízbe áztatod a textilt, adj hozzá mosóport, szódabikarbónát, trisót vagy ecetet. A szódabikarbóna és a trisó a fehér anyagok mellé kötelező, vakítóvá varázsolja őket.

Az ecet is hasznos szódabikarbónával együtt alkalmazva, először szórj a porból az anyagra, majd önts rá ecetet és hagyj neki időt, amíg kifejti a hatását. Az áztatás után jöhet a mosógépben való tisztítás.

kct6

A konyhai textil tisztítására egy régi módszert is kipróbálhatsz, ha van a háztartásban nagy méretű fazék, akkor főzd ki a ruhákat úgy, ahogy a nagymamák is tették régen. A vízbe szórhatsz szódabikarbónát, trisót, vagy reszelj bele mosószappant, majd egy órán keresztül főzd, ezután patyolattiszta és illatos lesz a ruha.

Öblítő kell a konyharuha mosásához?

Erről megoszlanak a vélemények, van, aki szerint igen, és van olyan is, aki szerint nem. Az öblítőpártiak a kellemes illat és a lágyság miatt választják, az ellentábor állítása szerint az öblítő miatt kevesebb vizet szív magába a konyharuha, ezért kerülendő a használata. Helyette ecetet javasolnak, mivel fertőtlenít, elveszi a kellemetlen szagokat. Öblítő helyett sokan esszenciális olajat használnak (levendula, rózsa, narancs), melytől puha és illatos lesz az anyag.

krct7

És a vasalással mi a helyzet?

Vannak, akik mindent kivasalnak, még a konyharuhát is. Bár sokak szemében a vasalás az egyik legkellemetlenebb házimunka, nagyon is hasznos, és igen, a konyharuhákat is ajánlott vasalni, de nem kötelező. A vasalás mellett szól, hogy sokkal illatosabb, frissebb lesz az anyag.

Ha lehetőséged engedi, a legjobb, ami a frissen mosott konyharuhával történhet, ha napon szárítod. A naptól illatos lesz, és a halványan ott maradt foltokat is eltünteti. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük