Néhány jó tanács, hogy a konyharuhád makulátlan tisztaságú legyen

konyharuhaeredeticover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A konyhai alapfelszereléseink közül nem hiányozhat a konyharuha, amely tényleg nélkülözhetetlen szerepet tölt be.

Ha főzünk, akaratlanul is piszkos lesz a kezünk, meg kell mosnunk, majd egy tiszta konyharuhában megtörölnünk. Persze másra is használjuk a konyhai textilt, például, ha kiöntünk valamit, legyen az bor vagy pörkölt, sokszor konyharuhával takarítjuk fel. Mosogatás után a tiszta edényeket, tányérokat és evőeszközöket is ezzel töröljük szárazra.

Kelt tészták készítésénél, pihentetésénél is jól jön a konyharuha, mikor letakarjuk vele. Ha épp süteményt sütünk vagy tepsiben készült fogással kedveskedünk a családnak, a konyharuhával ragadjuk meg a forró tepsit. Olyan is megeshet, hogy a nyakunk körré tekerjük, ahogy Bud Spencer tette híres evős jeleneteiben, így legalább az öltözékünk megússza a foltokat. A konyharuha viszont nem, az a rendeltetése, hogy koszos legyen.

Léteznek olyan kényelmes háztartások, amelyekben a sokat megélt konyharuha hamar a kukában végzi, sokan nem akarnak azzal bajlódni, hogy a makacs foltokat eltüntessék, egy laza hajítással megoldják a problémát. Bezzeg nagyanyáink! Nekik mindenre van egy jó tanácsuk. A konyharuha tisztán tartására is vannak praktikus ötleteik, amiket nem árt megfogadni.

konyharuha2eredetict

Tartsunk otthon trisót!

A trisó hasznos szer, remek zsíroldó hatással bír. Akár bele is áztathatjuk a zsíros konyhai textilünket, de a mosáshoz is hozzáadhatjuk. Makacs foltoknál érdemes a mosás előtt forró vízbe áztatni a konyharuhát, majd lefuttatni egy 90 fokos mosást. Ez a fehér színű, kristályos szerkezetű por könnyedén elbánik a ragaszkodó foltokkal. A trisót mosogatógép és mosógép tisztán tartásához is használhatjuk, de a lefolyók karbantartásához is segítségül hívhatjuk.

Az ecet mindig jól jön

Az ecet sokoldalúságáról reggelig lehetne beszélni, mindig rájövünk, mennyi mindent tud. A nagyik gyakran ecetes vízben főzték ki a konyharuhákat, így tartották őket patyolattisztán. Az ecet egyik ereje a szagtalanító hatása, ami kifejezetten jól jön a sokat megélt konyhai rongyoknál. Mosás előtt forró, ecetes vizes áztatás javasolt egy kis szódabikarbónával együtt, ami hozzájárul a tökéletes fehér szín megtartásához, majd jöhet a 90 fokos mosás. A konyharuhákat mindig külön mossuk.

Az én jó tanácsom, amit magam is alkalmazok, hogy mindig tartsunk a konyhaszekrényünkben több konyharuhát! A legjobb, hogyha mindegyiket másra használjuk. Legyen olyan, amelyiket csak főzésnél veszünk elő, legyen, amibe kezet törlünk, legyenek olyanok, amiket sütésnél használunk és nyugodtan tartsunk olyat is, amibe nem gond, ha erősebb foltok kerülnek. Ezek a konyhai textilek hasznosak, de rengeteg baktérium képes rajtuk tanyát verni, ezért fontos, hogy gyakran mossuk őket, ügyeljünk a tisztaságukra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon