![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így tisztítsd meg a kotyogós kávéfőzőt: nem kell hozzá vegyszer
![kotyogós kávéfőző cover](https://kep.index.hu/1/0/4314/43141/431416/43141620_3292950_dc5bd5d7ee530f1128cdb08f74565b70_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ahány ház, annyi szokás alapon mindenki másképpen készíti el a kávéját, sokan a hiper-szuper gépekre esküsznek, míg mások csak összekeverik a port a tejjel, és van a kotyogós kávét ivók tábora.
Bár nagyon nem egészséges, mégis sokan kávéval indítják a napot. Itt írtunk róla, hogy miért ne a fekete ital legyen az első, amit magadhoz veszel, valamint arra is ügyelj, hogy a túl sok kávé fogyasztása többek közt gyomorpanaszokat is okozhat.
Azonban okosan és mértékkel fogyasztva a kávé nemcsak élénkít, de egészséges is, és társasági eseménynek sem utolsó egy kávézással egybekötött beszélgetés. Ha rendszerint otthon készíted és iszod meg a kávédat, akkor ahhoz, hogy az ital minősége ne romoljon, és a kávéfőző is hosszú távon működőképes legyen, rendszeresen kell tisztítanod azt. A hagyományos kávéfőzőt például akár sóval és jéggel is takaríthatod. Ha kotyogóst használsz, akkor is ügyelj a rendszeres karbantartásra.
![kotyogósok álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4314/43141/431419/43141930_d6eb387c15d87a5cbc0e506851f63a4a_wm.jpg)
A karbantartás fontos
Azért, hogy minél tovább tudd élvezni a kávé ízét és zamatát, nemcsak a megvásárolt szemek minőségére kell ügyelned, hanem arra is, hogy a kotyogóst rendszeresen tisztán tartsd. Ha a kávéfőzőt nem tisztítod meg a maradék kávétól, akkor az az ital ízén is nyomot fog hagyni, de ha esetleg penészes lesz, akkor egészségügyi problémákat is okozhat. Ha naponta használod a kávéfőzőt, legalább havonta egyszer érdemes megtisztítani a készüléket, azoknak pedig, akik alkalmanként veszik csak elő, három-hat havonta javasolt a tisztítás. Szerencsére vegyszerek nélkül is dolgozhatsz. Szükséged lesz ecetre, vízre, kávéfilterre és törlőkendőre.
![kávé kotyogós álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4314/43142/431429/43142916_8615a02232392ee484afdc8f38f954a5_wm.jpg)
Tisztítás
A tartályt töltsd meg egyenlő mennyiségű vízzel és ecettel. Ha nagyon szennyezett a kávéfőző, akkor kicsit több ecetet önts bele. Tedd a papírszűrőt is bele, és kapcsold be a tűzhelyet. 5 perc után vedd le a tűzhelyről, és hagyd, hogy a maradék ecetes oldatban ázzon a tartály. A hatóidő letelte után megint kapcsold vissza a tűzhelyet, majd dobd ki a papírszűrőt, és öntsd ki az ecetes vizet is. Ezután töltsd meg friss vízzel a tartályt, és hagyd, hogy felforrjon. Így az ecet kellemetlen szaga is távozik. Ha szükséges, ezt a lépést ismételd meg, majd a végén papírtörlővel töröld szárazra a kotyogóst.
Fotó: Getty Images