Így tisztítsd meg a kotyogós kávéfőzőt: nem kell hozzá vegyszer

kotyogós kávéfőző cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahány ház, annyi szokás alapon mindenki másképpen készíti el a kávéját, sokan a hiper-szuper gépekre esküsznek, míg mások csak összekeverik a port a tejjel, és van a kotyogós kávét ivók tábora.

Bár nagyon nem egészséges, mégis sokan kávéval indítják a napot. Itt írtunk róla, hogy miért ne a fekete ital legyen az első, amit magadhoz veszel, valamint arra is ügyelj, hogy a túl sok kávé fogyasztása többek közt gyomorpanaszokat is okozhat. 

Azonban okosan és mértékkel fogyasztva a kávé nemcsak élénkít, de egészséges is, és társasági eseménynek sem utolsó egy kávézással egybekötött beszélgetés. Ha rendszerint otthon készíted és iszod meg a kávédat, akkor ahhoz, hogy az ital minősége ne romoljon, és a kávéfőző is hosszú távon működőképes legyen, rendszeresen kell tisztítanod azt. A hagyományos kávéfőzőt például akár sóval és jéggel is takaríthatod. Ha kotyogóst használsz, akkor is ügyelj a rendszeres karbantartásra. 

kotyogósok álló

A karbantartás fontos

Azért, hogy minél tovább tudd élvezni a kávé ízét és zamatát, nemcsak a megvásárolt szemek minőségére kell ügyelned, hanem arra is, hogy a kotyogóst rendszeresen tisztán tartsd. Ha a kávéfőzőt nem tisztítod meg a maradék kávétól, akkor az az ital ízén is nyomot fog hagyni, de ha esetleg penészes lesz, akkor egészségügyi problémákat is okozhat. Ha naponta használod a kávéfőzőt, legalább havonta egyszer érdemes megtisztítani a készüléket, azoknak pedig, akik alkalmanként veszik csak elő, három-hat havonta javasolt a tisztítás. Szerencsére vegyszerek nélkül is dolgozhatsz. Szükséged lesz ecetre, vízre, kávéfilterre és törlőkendőre.

kávé kotyogós álló

Tisztítás

A tartályt töltsd meg egyenlő mennyiségű vízzel és ecettel. Ha nagyon szennyezett a kávéfőző, akkor kicsit több ecetet önts bele. Tedd a papírszűrőt is bele, és kapcsold be a tűzhelyet. 5 perc után vedd le a tűzhelyről, és hagyd, hogy a maradék ecetes oldatban ázzon a tartály. A hatóidő letelte után megint kapcsold vissza a tűzhelyet, majd dobd ki a papírszűrőt, és öntsd ki az ecetes vizet is. Ezután töltsd meg friss vízzel a tartályt, és hagyd, hogy felforrjon. Így az ecet kellemetlen szaga is távozik. Ha szükséges, ezt a lépést ismételd meg, majd a végén papírtörlővel töröld szárazra a kotyogóst. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük