![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Meddig áll el a krumpli? 4 tipp, hogyan tárold, hogy ne csírázzon ki
![ktcover](https://kep.index.hu/1/0/4333/43338/433383/43338366_3307828_0b5d802328956fae1f43c70de01b1e6d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A burgonya azon élelmiszerek közé tartozik, melyek sokáig elállnak, ennek ellenére frissessége nem örök, ha puha vagy kellemetlen a szaga, akkor már nem jó, ne fogyaszd el!
A krumpli alapélelmiszer, rengeteg ízletes fogás készülhet belőle, ráadásul megfelelően tárolva hónapokig is eláll.
A krumpli minőségéről egyszerűen meggyőződhetsz, ha tapintásra puha és kellemetlen szagot áraszt, akkor az bizony már nem jó. Vásárlásnál is vedd figyelembe, mennyire kemény a burgonya. Ha esetleg van rajta egy kis szépséghiba, az nem baj, még bátran tedd a kosaradba, a csúnya részét egyszerűen vágd ki használat előtt. Hogy minél tovább a rendelkezésedre álljon a megvásárolt krumpli, elmondjuk, mire figyelj a tárolásnál.
![kct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4333/43338/433384/43338414_b2ba53165ad8cc03f5e41bb16e8d28e0_wm.jpg)
Száraz, hűvös helyen
A legjobb, ha a burgonyát sötét, száraz, hűvös, jól szellőző helyen tárolod, kamrában vagy pincében. Így hosszú hónapokig eláll, nem fog kicsírázni. A krumplinak nem tesz jót, ha a mosogató alatt, konyhapulton, konyhaszekrényben, esetleg az ablak közelében tárolod, mivel, ha hőhatás éri, akkor napok alatt képes elindulni a csírázási folyamat, a zöldség összemegy és puhává válik.
![kct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4333/43338/433384/43338474_75205e55797fb7c9fb4c97b95658449b_wm.jpg)
Persze ha jól tárolod, akkor is kicsírázhat, de ha állagra továbbra is kemény, egyszerűen távolítsd el a csírát, és minél hamarabb használd fel a krumplit.
A krumplival kapcsolatban a másik probléma az lehet, ha megzöldül. A folyamat a klorofilltermelődésből fakad, a zöldség fotoszintetizál. Ez veszélyes is lehet, mivel a burgonya olyan toxikus növényi vegyületet tartalmazhat, az úgynevezett szolanint, melytől az ember émelygést, hasmenést, hányást, gyomorfájást és fejfájást is kaphat.
Vízbe áztatva
A megvásárolt krumplit tilos megmosni vagy a hűtőbe rejteni. A krumpli tisztításával ráérsz használat előtt foglalkozni. Ha szeretnél a vasárnapi ebédre előkészülni, és burgonyára is szükséged van, akkor előző nap megpucolhatod és vízbe áztatva a hűtőbe teheted. Így 1-2 napig tárolhatod a burgonyát, tovább nem!
![kct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4333/43338/433384/43338426_e7e229ce55e0370af6de0d3bd5d6b46c_wm.jpg)
A maradék tárolása
A krumplis ételek tárolása hűtőben történik. Ha épp rakott burgonyát készítettél, és túl sok maradt rád, akkor hűtőben 3-4 napig tárolhatod.
A főtt krumpli tárolása rizikós, a magas folyadéktartalom miatt könnyebben telepszenek meg rajta a baktériumok, és a romlás észrevehető jelek nélkül is megtörténhet, épp ezért ne tartsd túl sokáig a jégszekrényben, használd fel minél előbb. A főtt krumpliból ínycsiklandó steakburgonyát készíthetsz, vagy törd össze krumplinyomóval és dúsítsd pogácsa vagy lángos tésztáját a zöldséggel.
![kct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4333/43338/433384/43338440_740419d4918c9ee4e425795d6e8771bc_wm.jpg)
Fagyasztani is lehet
Sok minden jól tűri a fagyasztást, a krumpli is, ám megvan a menete, hogy szabad a mélyhűtőbe tenni. Először is a krumplit tisztítsd meg, majd vágd fel olyan méretűre, formájúra, amilyenre szeretnéd. Egy nagy fazékban tegyél fel vizet, majd, amikor forr, dobd bele az összekészített burgonyát. A kisebb darabokat 3-5 percig főzd, a nagyobbakat 8-12 percig, majd miután kiveszed a forró vízből, azonnal tedd jeges, hideg vízbe, hagyd benne ugyanannyi ideig, amennyit a forrásban lévő vízben is töltött. A hideg fürdő után a krumplit teljesen töröld szárazra, majd pakold fagyasztózacskóba vagy dobozba. A csomagolásra írd rá, mikor került a fagyasztóba, 8-12 hónapig tárolhatod így a burgonyát.
A zacskót vagy a dobozt úgy érdemes megtölteni, hogy szintén jelzed rajta, mi készülhet a krumpliból, ha kockákra vágva teszed el, pürének tökéletes, de sült krumplinak is elrakhatod így a zöldséget.
Fotók: Getty Images