Meddig áll el a krumpli? 4 tipp, hogyan tárold, hogy ne csírázzon ki

ktcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A burgonya azon élelmiszerek közé tartozik, melyek sokáig elállnak, ennek ellenére frissessége nem örök, ha puha vagy kellemetlen a szaga, akkor már nem jó, ne fogyaszd el!

A krumpli alapélelmiszer, rengeteg ízletes fogás készülhet belőle, ráadásul megfelelően tárolva hónapokig is eláll.

A krumpli minőségéről egyszerűen meggyőződhetsz, ha tapintásra puha és kellemetlen szagot áraszt, akkor az bizony már nem jó. Vásárlásnál is vedd figyelembe, mennyire kemény a burgonya. Ha esetleg van rajta egy kis szépséghiba, az nem baj, még bátran tedd a kosaradba, a csúnya részét egyszerűen vágd ki használat előtt. Hogy minél tovább a rendelkezésedre álljon a megvásárolt krumpli, elmondjuk, mire figyelj a tárolásnál. 

kct1

Száraz, hűvös helyen

A legjobb, ha a burgonyát sötét, száraz, hűvös, jól szellőző helyen tárolod, kamrában vagy pincében. Így hosszú hónapokig eláll, nem fog kicsírázni. A krumplinak nem tesz jót, ha a mosogató alatt, konyhapulton, konyhaszekrényben, esetleg az ablak közelében tárolod, mivel, ha hőhatás éri, akkor napok alatt képes elindulni a csírázási folyamat, a zöldség összemegy és puhává válik.

kct5

Persze ha jól tárolod, akkor is kicsírázhat, de ha állagra továbbra is kemény, egyszerűen távolítsd el a csírát, és minél hamarabb használd fel a krumplit.

A krumplival kapcsolatban a másik probléma az lehet, ha megzöldül. A folyamat a klorofilltermelődésből fakad, a zöldség fotoszintetizál. Ez veszélyes is lehet, mivel a burgonya olyan toxikus növényi vegyületet tartalmazhat, az úgynevezett szolanint, melytől az ember émelygést, hasmenést, hányást, gyomorfájást és fejfájást is kaphat. 

Vízbe áztatva

A megvásárolt krumplit tilos megmosni vagy a hűtőbe rejteni. A krumpli tisztításával ráérsz használat előtt foglalkozni. Ha szeretnél a vasárnapi ebédre előkészülni, és burgonyára is szükséged van, akkor előző nap megpucolhatod és vízbe áztatva a hűtőbe teheted. Így 1-2 napig tárolhatod a burgonyát, tovább nem!

kct3

A maradék tárolása

A krumplis ételek tárolása hűtőben történik. Ha épp rakott burgonyát készítettél, és túl sok maradt rád, akkor hűtőben 3-4 napig tárolhatod.

A főtt krumpli tárolása rizikós, a magas folyadéktartalom miatt könnyebben telepszenek meg rajta a baktériumok, és a romlás észrevehető jelek nélkül is megtörténhet, épp ezért ne tartsd túl sokáig a jégszekrényben, használd fel minél előbb. A főtt krumpliból ínycsiklandó steakburgonyát készíthetsz, vagy törd össze krumplinyomóval és dúsítsd pogácsa vagy lángos tésztáját a zöldséggel.

kct4

Fagyasztani is lehet

Sok minden jól tűri a fagyasztást, a krumpli is, ám megvan a menete, hogy szabad a mélyhűtőbe tenni. Először is a krumplit tisztítsd meg, majd vágd fel olyan méretűre, formájúra, amilyenre szeretnéd. Egy nagy fazékban tegyél fel vizet, majd, amikor forr, dobd bele az összekészített burgonyát. A kisebb darabokat 3-5 percig főzd, a nagyobbakat 8-12 percig, majd miután kiveszed a forró vízből, azonnal tedd jeges, hideg vízbe, hagyd benne ugyanannyi ideig, amennyit a forrásban lévő vízben is töltött. A hideg fürdő után a krumplit teljesen töröld szárazra, majd pakold fagyasztózacskóba vagy dobozba. A csomagolásra írd rá, mikor került a fagyasztóba, 8-12 hónapig tárolhatod így a burgonyát.

A zacskót vagy a dobozt úgy érdemes megtölteni, hogy szintén jelzed rajta, mi készülhet a krumpliból, ha kockákra vágva teszed el, pürének tökéletes, de sült krumplinak is elrakhatod így a zöldséget.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük