Így lesz szuper ropogós a krumplichips: ezekkel a tippekkel biztos a siker
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
Krumplit sütni mindenki tud, de ha igazán ropogós chipsre vágysz, oda kell figyelni 1-2 dologra, hogy tökéletes legyen a végeredmény.
Ki ne szeretné a ropogós, fűszeres chipseket? Az árukat azonban már kevésbé kedveljük, főleg, mikor a zacskó csak félig van töltve velük – és az még a jobbik eset. Szerencsére házilag is könnyedén készíthetsz chipset, egy kicsit több munkával, de jóval többet, olcsóbban és adalékanyagok nélkül.
Ha megpucoltad a krumplit, mutatjuk, mire figyelj, hogy tökéletesen ropogós chips kerüljön ki a kezeid közül.
Gyaluld a krumplit
Hacsak nem vagy a szeletelés világbajnoka, vagy nincs a konyhádban egy hihetetlenül éles kés, akkor jársz a legjobban, ha legyalulod a krumplit. Nagyon fontos ugyanis, hogy hajszálvékony, egyenletes, azonos vastagságú szeletekkel dolgozz. Ha túl vastag, nem lesz ropogós, ha más méretűek a szeletek, lehet, hogy az egyik adag puha, a másik túlsült lesz. Egy jó éles pengéjű gyalu a legjobb választás, ha tökéletesen ropogós szeleteket szeretnél.
Mosd át alaposan, itasd fel a nedvességet
A krumpliszeleteket mosd át alaposan, addig tölts rájuk új vizet, míg az egészen áttetsző nem lesz. Ha csak később sütnéd a krumplit, hagyd addig a vízben, úgy nem fog megbarnulni. A krumpliszeletekről mindenképp itasd fel a nedvességet papírtörlő vagy tiszta konyharuha segítségével, mielőtt sütöd. Ha vizesen teszed a forró olajba, egyrészt fröcsögni, pattogni fog a zsiradék, másrészt nem lesz olyan ropogós a végeredmény.
Sütés
Bő, forró olajra lesz szükség a chipssütéshez: tedd fel melegedni, mielőtt beletennéd a krumplit. Ha nem elég forró a zsiradék, a szeletek megszívják magukat olajjal, nem ropogósak, hanem szottyosak lesznek. Szerencsére könnyedén ellenőrizheted, hogy jó-e az olaj hőfoka: dobj bele egy szelet krumplit, ha elkezd sülni és sercegni, akkor elég meleg már. Ha úgy látod, túl gyorsan barnul a szelet, picit vedd lejjebb a hőt.
Ne zsúfold túl a serpenyőt. Nem kell a szeletek között nagy helyet hagyni, de ne is ragadjanak egymáshoz, mert akkor nem egyenletesen sülnek, nem mindenhol lesznek ropogósak. Érdemes időközönként megkeverni, hogy ne süljenek össze. Nagyjából 3-4 perc kell nekik, ha aranybarnák kívülről, készen vannak.
Az utolsó mozzanat
A kész szeleteket tedd papírtörlővel bélelt tányérra, hogy felitassa róluk a felesleges olajat. A fűszereket csak a kész chipsre szórd rá, legyen az só vagy más ízesítő, ezt ízlés szerint válaszd ki.
Alternatívák
Bár olajban sütve lesz a legropogósabb, sütőben is készülhet chips, ehhez itt találsz egy szuper receptet. Nem csak magát a zöldséget, a héját is kisütheted chipsként, erről pedig itt írtunk korábban. Ha pedig édesburgonyachipsre vágysz, mutatjuk a receptjét.
Édesburgonyachips
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab édesburgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál étolaj
- ízlés szerint só (nagy szemű)
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A batátákat tisztítsuk és pucoljuk meg, vágjuk egészen vékony szeletekre. Tegyük egy tálba, öntsük rá a napraforgó- és az olívaolajat, majd jól forgassuk össze. Sózzuk, borsozzuk.
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
A krumplikat rendezzük el egy sütőpapírral bélelt tepsin úgy, hogy ne fedjék egymást. Süssük 20 percig, de folyamatosan figyeljük, hogy nehogy megégjenek.
Fotók: Getty Images