7 tipp, amivel izgalmasabbá teheted a krumplipürét – Így lesz sokkal krémesebb és ízletesebb
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A krumpli az egyik legkedveltebb zöldség, szerény alapanyag, ennek ellenére változatos finomságok készülhetnek belőle: különböző levesek, főzelékek, saláták, tartalmas egytálak, tepsiben készült ételek és persze köretek.
A köretek közül az egyik legnagyobb kedvenc a burgonyapüré, csupán néhány alapanyagból készül, varázserejének mégsem bír senki ellenállni.
A krumplipüré akkor a legfinomabb, ha krémes a textúrája, kellemes, vajas a zamata. Minden családban van egy bevált recept, amihez hűen ragaszkodnak, pedig érdemes felturbózni néha az alapot.
Mi is nagyon szeretjük a krumplipürét, nem egyszer írtunk már róla az oldalon, megmutattuk, hogy a neves séfek és ismert emberek hogyan készítik az egyszerű köretet, mi az a titkos hozzávaló, amivel feldobják. Most mi adunk néhány ötletet, hogyan is lehet a megszokott krumplipürén csavarni egyet, kicsit különlegesebbé tenni, azt is mondhatnák, ünnepibb ruhába öltöztetni, ilyen formában a karácsonyi asztalon is érdemes helyet szánni a köretnek.
Milyen krumpliból készüljön?
A legjobb, ha piros héjú burgonyát választasz - de sárga héjúból is elkészítheted -, a lényeg, hogy magas keményítőtartalma legyen a krumplinak, ugyanis annál krémesebb lesz a püré és annál könnyebben lehet majd törni.
Tepsiben is lehet sütni
Nem is gondolnád, hogy a püréhez való krumplit nem csak bő vízben lehet puhítani, sütőbe téve is krémesre sütheted. A kész krumplit nyomd le krumplinyomón, utána tejtermékekkel tedd selymesebbé, majd ízesítsd. Sütőben készítve sokkal ízletesebb lesz a püré, igaz, kicsit időigényesebb így, de megéri!
Minél zsírosabb a tejtermék, annál finomabb és selymesebb lesz a püré
Jóval többen vannak, akik tejjel dúsítják a pürét, pedig tejszínnel is érdemes kipróbálni. A tej vagy a tejszín a krumpli selymességéért felel, tanácsos minél zsírosabb termékkel dolgozni. A séfek szerint a tejet érdemes langyosra melegíteni, mielőtt a krumplira öntöd, ennek ellenére sokan hideg tejet adnak hozzá. Tejszínből habtejszínt is lehet használni.
Ha épp tejföl lapul a hűtődben, akkor azt is keverhetsz a pürébe, de még sajtkrémmel vagy reszelt sajttal is tovább lehet fokozni az ízeket és a krémes állagot. Ha tejföl is kerül a pürébe, kellemesen savanykás zamata lesz, ráadásul a textúrájának is jót tesz. A tejfölös verzióval készült pürék állaga órák múlva is tökéletes lesz, sokkal könnyebb átmelegíteni.
A habos szerkezet kedvéért és a savanykás zamatért íróval vagy joghurttal is össze lehet törni a krumplit.
Milyen zsiradék kerüljön bele?
A krumplipüré vajjal az igazi, lehetőleg jó minőségű, magas zsírtartalmú vajat használj! Ez mindig hidegen, kockázva kerüljön a krumplira - ha nyitott vagy az új dolgokra, vaj helyett használj olívaolajat.
Bátran a fűszerekkel
Sokan már attól a gondolattól megijednek, hogy a selymes pürét fekete borssal ízesítsék, pedig érdemes kissé erősebb, karakteresebb fűszerekkel is feldobni. Nem csak fekete borsot, fehéret vagy cayenne-t is lehet használni, igaz, nem nagy mennyiségben, csak óvatosan, akkor jó, ha épp csak érződik az ereje a köretben. Mivel tejtermék is kerül a pürébe, leheletnyi szerecsendióval is fűszerezhető.
Friss fűszernövényeket is lehet használni, már 1 vagy 2 marék petrezselyem, bazsalikom, snidling vagy kapor is képes nagyon izgalmassá tenni a köretet. Ad neki egyfajta frissességet, amitől nagyon szerethetővé válik a püré.
Főtt vagy pirított zöldségekkel és hústermékekkel is gazdagítható
Ha túl unalmasnak éreznéd, bátran forgass a pürébe főtt vagy pirított zöldségeket. Dinsztelt hagymával gazdagítva nagyon ízletes és szaftos lesz, de pirosra sült bacon- vagy kolbászkockákkal is érdemes feldobni. Ha még különböző zöldségeket is keversz hozzá, sokkal több lesz, mint egy tartalmas köret.
Az is jó megoldás, ha a krumplival együtt más gumós zöldségeket is kifőzöl és együtt pürésíted őket. Megéri kísérletezni, kerülhet a krumpli mellé karalábé, répa, zeller vagy édesburgonya.
Krumplipüréből sosem szabad nagy adagot készíteni, mindig csak annyit, amennyiről biztosan tudod, hogy el fog fogyni. A krumplipüré az az étel, ami melegen falatozva a legfinomabb. Másnap már senki nem fogja kívánni, egy kis fantáziával azonban a maradék püréből is izgalmas dolgok készülhetnek.
Mivel történjen a pürésítés?
A legjobb, ha krumplinyomót használsz, de ha csak villa akad a kezed ügyébe, akkor dolgozz azzal, igaz, nem lesz olyan selymes a végeredmény. A turmixgépet azonban kerüld, főzőműsorokból nem egyszer szem- és fültanúi lehettünk, hogy nem ajánlott ezzel végezni a krumpli pürésítését.
Ugyanez vonatkozik a botmixerre is, jó megoldásnak tűnhet, de nem az, mivel túldolgozza a krumplit, ragacsos, nem túl gusztusos végeredményben lesz részed. Amit viszont kipróbálhatsz - ha van otthon -, az a paradicsompasszírozó, szépen, kíméletesen töri át a krumplit.
Fotó: Getty Images