Selymes krumplipüré négyféle recept alapján – A nagyifélétől a mesterszakácséig
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A világ egyik legkedveltebb körete a krémes állagú, vajas krumplipüré. A recept egyszerű, mégis változatosan készül.
Minden családban megvan a tökéletes recept, amit már generációk óta főznek. Nálunk a mamám változata a nagy kedvenc, amibe tej, vaj és tejföl is kerül, néha pedig reszelt sajttal gazdagítjuk a pürét.
Az egyszerű köret tökéletes receptje mindenki szerint más, ízlések és pofonok, a neves séfek és főzni szeretők is másra esküsznek. Nézzük is meg három ismert szakács receptjét, ők hogyan készítik a krumplipürét.
Ree Drummond – Amerika kedvence a vajra esküszik
Ree Drummond bloggerből lett tévés szakács, főzőműsorát rengetegen követik, könyveit viszik, mint a cukrot, népszerűsége egyre csak nő, olyannyira, hogy még Ree Drummond Barbi is beszerezhető az amerikai játéküzletekben.
Ree műsorában, a „The Pioneer Woman-ban” (idehaza "A vadnyugati nő"-ként érhető el a Food Network kínálatában) házias ételeket készít, olyanokat, amiket a családja szeret, így az ételekből nem sajnálja a magas zsírtartalmú tejtermékeket, bátran használja a fűszereket.
A kedvelt köret készítése nála a következő recept alapján történik: a kockára vágott burgonyát bő vízben puhára főzi, majd leszűri és alaposan összetöri, csak ezután dúsítja vajjal, krémsajttal és tejjel, majd még egyszer nagyon alaposan áttöri a köretet. Csak az utolsó keverésnél használ fűszereket, sót, borsot és cayenne-t, tálalásnál egy kis kocka vajat tesz a forró püréadagok közepére. Az így készült köret elképesztően finom, érdemes kipróbálni.
Gordon Ramsay – Az egyszerűségben hisz
A jól ismert mesterszakács a szokásos módon, sós vízben főzi puhára a burgonyát, amit aztán krumplinyomón pürésít, ezután vajjal, tejjel, sóval, borssal és finomra vágott újhagymával keveri össze. Az így készült burgonya nagyon kellemes illatú, olyan, amitől azonnal megjön az ember étvágya, textúrájában tökéletesen krémes, az újhagymától mégis van benne egy kis roppanósság.
Oprah Winfrey – Különleges hozzávalóra esküszik
A híres tévés személyiség nem csak a nagy beszélgetések irányítása alatt remekel, a konyhában is nagyon jól mozog. Oprah krumplipüréje nagyon különleges, kétfajta burgonyát, piros és sárga héjút főz puhára, számomra meglepő, de a héj a krumplin marad. Miután puha lett a burgonya, a megszokott só és bors kerül rá, valamint bőséges vajjal történik a pürésítés. A végén 1-2 evőkanál reszelt torma kerül a krumplihoz, ami igen erőteljesen érezteti magát.
Családi recept
És ennyivel nem ér véget a krumplipüréreceptek sokasága, legyünk bátrak, dobjuk fel a megszokott receptjeinket, csavarjunk rajtuk egy kicsit. Én a mai napig a mamám tejjel, vajjal és tejföllel összetört krumplipüréjét szeretem a legjobban, de apukám inkább sült, dinsztelt hagymával pépesíti a burgonyát. Remek ötletek, érdemes őket kipróbálni, néha nem árt újítani a megszokott ízeken.
Fotó: Getty Images