Hogyan lesz a legfinomabb a kukorica? Nem csak főve, sütve is érdemes kipróbálni
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Mennyei, krémes rizskoch: a nagyi receptje alapján
Ropogós
Rakott krumpli mentesen: krémes, tartalmas és nagyon finom
Csokis-narancsos keksz: ennek ott a helye a sütisdobozban
Aranybarna röszti kínai kellel keverve: tejföllel megkoronázva kínáld
Sajtos fasírt sütőben sütve: hamburgerben is tökéletes
Így dolgozd fel a sütőtököt: a magja sem megy kárba
A kukorica, népies nevén tengeri vagy málé, a nyár egyik kedvenc csemegéje, amit nem csak főve érdemes fogyasztani.
A strandon, a Balatonon vagy más szabadtéri helyszínen az egyik legkedveltebb street food a főtt kukorica, amely nélkül elképzelhetetlen a nyár.
A finomságot otthon is el lehet készíteni, méghozzá játszi könnyedséggel. A kukoricafőzéshez érdemes régi és új praktikákat is kipróbálni, hogy még finomabb legyen. A mamaféle technika szerint a főtt kukorica vizébe mindig kerül a héjából is, úgy sokkal jobb lesz a zamata.
A csöves kukorica kerti partikon, grillezve is nagyon népszerű. Egyszerű finomság, amiről nem is gondolná az ember, milyen izgalmassá lehet tenni, olykor elég csak a kukorica főzővizét fűszerezni. Vegyük is sorra, milyen elkészítési technikákat érdemes kipróbálni, mitől lesz igazán finom a kukorica.
Fűszerezd a főzővizet!
Ha szívesen kipróbálnál valami újat, akkor eljött az ideje, hogy ízesítsd a kukorica főzővizét. A pikáns ízek kedvelői bátran tehetnek a kukorica mellé 1-2 darab csípős paprikát, a zöldség karakteres íze átjárja majd a tengerit, picit pikánsabb zamata lesz tőle. Ennél persze bátrabban is lehet fűszerezni, 1 bögre tej, 4 gerezd fokhagyma és 2-3 ág kakukkfű is sokat tud dobni a végeredményen.
A sör nem csak meccsnézés közben jön jól, bátran használhatod főzésnél is, még kukorica készítésénél is érdemes bevetni. Az eljárás egyszerű: miután felforrt a kukorica főzővize, önts bele 1 bögre sört, majd kanalazz 4 evőkanál vajat és 2-3 evőkanál csípős szószt a vízbe, ebbe kerüljön a kukorica, 8-12 perc alatt főzd készre.
Told a sütőbe!
Grillsütő hiányában remek megoldás a sütő! A kukorica a héjába vagy alufóliába csomagolva is bekerülhet a sütőbe, mindkét technikával más zamatot kap.
Ha a kukoricát a héjával dobod a sütőbe, akkor kicsit megpörkölődnek a szemek, kevésbé lesz lédús, viszont szép pirult lesz. Ha alufóliába csomagolod a hajától megszabadított kukoricát, akkor viszont több lé marad benne, lédúsabb lesz a végeredmény. A kukoricára, mielőtt becsomagolod, tegyél 2-3 evőkanál vajat, így a kukoricaszemek lágyak és szaftosak lesznek, a vajtól kicsit édeskés ízt kapnak.
A kukoricát a ruhájától megszabadítva tepsire is fektetheted, mielőtt azonban barnulni küldenéd, kend meg fokhagymás vajjal. A megsült kukoricát tálalásnál meglocsolhatod még plusz vajjal, de parmezánnal vagy petrezselyemmel is megszórhatod.
Mi kerüljön a kukoricára?
Mindegy, hogy főve, sütve vagy grillezve készíted, a kukorica mellé ne csak sót kínálj. Fekete őrölt borssal vagy füstölt paprikával meghintve is isteni, de kenhetsz rá olvasztott vajat vagy majonézt is. A mexikói stílusban készült kukoricát is próbáld ki, vajjal és majonézzel kend be, utána szórd meg sajttal és chiliporral.
Fotó: Getty Images