Így tedd el télire a lecsót: számos finomság készíthető belőle

lecsócover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Pörkölt és töltött káposzta alá is jól jön a lecsó, sokkal ízletesebbé varázsolja a kedvelt fogásokat. Épp ezért a nyári, zamatos zöldségekből érdemes üvegbe rejteni a hagyományos kedvencet.

A lecsó a magyar konyha egyik éke. Az ételt más nemzetek is ismerik, saját változataikban előszeretettel készítik, ahogy mi, magyarok is.

A lecsó egész évben készíthető, nyáron azonban kihagyhatatlan, ilyenkor érdemes üvegbe zárva a kamra polcára rejteni, hiszen jól jön majd télen a zamatos zöldségekből készült finomság. A lecsót főzésnél is használhatod: add a pörköltalaphoz, töltött káposzta alá is mehet, sőt még töltött paprika készítésénél is jó választás.

lecsó ct

Amire figyelni kell!

Az igazán ízletes lecsónak több titka is van, ezeket szedjük most össze, hogy tökéletes lecsót zárj üvegbe, ami sokáig eláll.

  • Friss, hibátlan alapanyagokkal dolgozz. Ha lehet, piacon, hazai zöldségeket vásárolj.
  • A zöldségeket tetszés szerint vágd fel, bár erre is van ajánlás. A legjobb, ha a hagymát és a paradicsomot csíkokra vágod, míg a paprikát karikázod.
  • A nagymamák szerint a mennyiség is lényeges. A tanácsukat követve egy rész hagyma, két rész paradicsom és négy rész paprika szükséges a tökéletes lecsóhoz.
  • Paprikából érdemes többfajtát használni. A hagyományos sárga mellé bátran keverj hegyes erőset. Persze, csak akkor, ha nem gond, ha csíp a lecsó.
  • Először mindig érdemes a hagymát a fazékba dobni és üvegesre párolni, így jobban kiadja az ízét.
  • A fűszerek használata ízlés kérdése, elfér benne a fűszerpaprika, só és bors, de ha picit változtatnál, akkor füstölt paprikával is feldobhatod. A tüzes ízek kedvelői tört jalapeñóval vagy csípős paprikakrémmel emelhetik a tűzerőt.
  • A lecsót mindig méretes, vastag falú lábasban készítsd el.
  • A lecsó alá zsiradék is szükséges. Mindenki másra esküszik, sokan olajat használnak, sőt van, aki vajat, de ha igazán finom lecsót szeretnél, akkor zsír kerüljön a zöldségek alá.
  • Maradjunk még egy kicsit a zsírnál, amitől sokkal ízletesebb a lecsó. Az üvegbe töltött lecsó tetejére is ajánlott zsírt kanalazni, mert megakadályozza, hogy levegőt kapjon, így sokáig tárolható.
  • A lecsót alacsony láng felett főzd.
  • Víz nem kötelező alá, ám ha szükségesnek érzed, keveset adhatsz hozzá.
  • Az elkészült lecsót tiszta üvegbe adagold, és száraz dunsztban tedd el.

Lecsó télire

Lecsó télire ct

Hozzávalók 6 decihez

  • 1 kg hagyma
  • 1 kg tévépaprika
  • 50 dkg kápia paprika
  • 50 dkg hegyes erős paprika
  • 1 kg paradicsom
  • 1 ek fűszerpaprika
  • só és bors ízlés szerint
  • kevés zsír
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát pucoljuk meg, majd az összes zöldséget alaposan mossuk meg, vágjuk fel ízlés szerint.

A zsírt hevítsük fel, majd dobjuk rá a hagymát, és kezdjük el dinsztelni. Körülbelül 5 perc után dobjuk rá a többi zöldséget és a fűszereket, és főzzük 30-35 percig. (Ha szükségesnek érezzük, kevés vizet is öntsünk a zöldségek alá.)

A lecsót töltsük tiszta üvegbe, zárjuk rá a tetejét, és állítsuk a feje tetejére az üveget 5 percre. Ezután száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, majd sötét, hűvös helyen tároljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon