Így lesz a legfinomabb a brownie – Nem mindegy, melyik alapanyaggal kezdesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A brownie, ha jól készítik, az egyik legfinomabb csokis sütemény, kívül roppanós, belül ragacsos, és annyira csokis, hogy megőrülsz tőle.
Csokis sütivel bárkit le lehet venni a lábáról, legyen felnőtt vagy gyerek. Minél csokisabb egy édesség, annál finomabb, például ez a csokitorta, amely után biztos egy ideig nem vágysz majd édességre.
A sütiknél is érvényes az a szabály, hogy csak jó minőségű alapanyagokból dolgozz, semmi étbevonó vagy silány csokimikulás.
Ha nincs időd csokitortát sütni, akkor a brownie tökéletes választás, szerintem minden vendégség, zsúr és egyéb összejövetel megmentője. A brownie-nál a sütési idő a sarkalatos pont, és bár gyakorlatilag csak össze kell keverni a hozzávalókat, mégsem mindegy, hogy milyen sorrendben haladsz. Az alapreceptet pedig bővítheted dióval, sós karamellel, de keverhetsz a tésztájába céklát is.
Ha hasonló textúrájú süteményt szeretnél, akkor készíts lávasütit.
Használj jó minőségű csokoládét
Ez lehet, hogy unalomig ismételt tipp, de talán a legfontosabb, ha tényleg finom süteményt szeretnél sütni. Minimum 65 százalékos kakaótartalmú étcsokoládéval dolgozz, mellé pedig jó minőségű holland kakaóport keverj.
Először a tojást és a cukrot keverd habosra
Bár ez a süti is keverem-kavarom tészta, mégis érdemes sorrendet tartani az alapanyagok összekeverésénél. Ha fényes és roppanós tetőt szeretnél, akkor először a tojást és a cukrot keverd habosra. Ne spórolj az idővel, 10 percet áldozz rá. Ezzel nemcsak a brownie állaga lesz jobb, hanem megfelelő mennyiségű levegő is jut a tésztába. Így még sütőporra sem lesz szükséged.
Használj barna cukrot
Ha a recept kristálycukrot ír, legalább a felét (ha nem az egészet) nyugodtan cseréld ki barna cukorra. A barna cukor, mivel melaszt tartalmaz, sütés után ragacsos és karamellás lesz, amelytől sokkal szaftosabb lesz a süti. Ha lehet, barna cukorból is a legsötétebbet használd, sokkal intenzívebb íze van.
Használj extra csokoládét
Közvetlenül azelőtt, hogy a brownie-t betolnád a sütőbe, szórd meg apróra vágott csokoládéval. A sütőben a csokoládédarabkák szépen felolvadnak, és olyanok lesznek, mint egy forró csokiszósz.
Ütögesd meg a tepsit
A sütés félidejénél, és mikor elkészült, vedd ki a tepsit a sütőből, és finoman ütögesd a pulthoz, hogy a brownie összeessen. Meg fog repedni a teteje, de ettől lesz még sűrűbb a tészta, mert a felesleges levegőt kiszorítod belőle.
Ne süsd túl, sőt
Ha igazán ragacsos brownie-t szeretnél, akkor még a receptben leírthoz képest is süsd 5 perccel kevesebb ideig. A szélei így is megsülnek, de ha a közepébe szúrsz egy fogpiszkálót, ráragad a tészta. Ez egyáltalán nem baj, hiszen a brownie még tovább fog sülni, miután kivetted a sütőből. Akár még melegen is eheted, ha nem bírod kivárni, míg kihűl.
Adj hozzá egy csipet sót
A só nagyon jól illik a csokihoz, mert felerősíti az édes ízeket. Nemcsak a tésztába érdemes tenni egy csipetet, hanem a tetejére is hints egy kevés nagy szeműt, amikor kiveszed a sütőből.
Fotó: Getty Images