Süss tökéletes, habkönnyű macaront: így nem lesz repedezett a francia desszert

mccover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A francia cukrászdák elragadó süteményét, a macaront otthon is el lehet készíteni, méghozzá sokkal egyszerűbben, mint azt elsőre gondolnád.

A szemet gyönyörködtető, színes habcsókkorongok mandulalisztből készülnek, a falatnyi érméket gyümölcskrémmel, csokikrémmel, vajkrémmel vagy lekvárral szokás összeragasztani.

A hívogató finomságnak nehéz ellenállni, megjelenésében és ízében is változatos, így soha nem lehet ráunni. A macaron az egyik olyan édesség, melyet az emberek szívesebben vásárolnak cukrászdában, mert tartanak az elkészítésétől, nem mernek belevágni a gyártásába. Persze, ha őszinték akarunk lenni, azt el kell ismerni, kényes finomság a macaron, figyelmesnek kell lenni a sütésénél, be kell tartani bizonyos szabályokat, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

mct4

Mielőtt belefognál a bájos francia édesség gyártásába, érdemes rákészülnöd a folyamatra. Betartva a regulákat nem érhet meglepetés. Épp ezért most felfedjük a titkokat, hogy sikert érj el a házi macaronnal. Itt olvashatod el a részletes receptet, alább pedig tippeket és segítségeket adunk. 

Felszerelés

Első lépésként érdemes pár dolgot beszerezned, amelyek a későbbiekben még a hasznodra lehetnek, főleg akkor, ha a macaron szerelmese vagy. A gyártáshoz szettben szerezheted be az eszközöket, a csomag tartalmaz szilikonos sütőlapot és masszaadagolót különböző fejekkel együtt.

mct6

Pontos arányok

Sütésnél mindig fontos, hogy grammra pontosan legyenek lemérve az alapanyagok, vannak receptek, ahol el lehet csalni a dolgot, a macaronnál viszont nem megengedett. Használj mérleget, és mindig annyi mandulalisztet, porcukrot és tojásfehérjét vegyél igénybe, amennyit a receptben írnak.

mct7

Miután a ledarált mandulalisztet egybeforgattad a cukorral, mindig szitáld át, így biztos, hogy nem marad a keverékben nagyobb manduladarab.

Tojásszabály

A macaron lelke a tojáshab, mielőtt nekikezdenél, érdemes a tojásokat kivenni a hűtőből, és néhány órán át szobahőmérsékleten állni hagyni. A tojáshab készítése közben a cukrot mindig folyamatosan adagold a fehérjéhez. Verd kemény habbá, így biztos, hogy nem lesz folyós a korong.

mct5

Összeállítás

Az elkészült tojáshabot forgasd egybe a mandulalisztes keverékkel, ha szeretnéd, ennél a pontnál adj ételfestéket a masszához. Alaposan keverj össze mindent, de vigyázz, ne keverd túl. Ha az alapanyagok egybeforgatásánál nem vagy alapos, akkor sütés közben a tészta megreped.

Onnan tudod, hogy jól dolgoztál, hogy a spatulával képes leszel könnyedén 8-as formákat rajzolni. Ha elkészültél mindennel, adagold a masszát habzsákba vagy macaronadagolóba, és nyomj kis korongokat a sütőpapírral bélelt tepsire vagy a speciális sütőlapra. Miután a sütőlapon ott sorakoznak a macaronok, fogd meg a lemezt és párszor csapkodd a munkapulthoz, így a felesleges légbuborék távozik. Ha ezt a mozzanatot kihagyod, akkor a tésztakorongok szétfolynak sütés közben.

mct3

Ne told rögtön sütőbe!

A sütőlapra adagolt macaronokat tedd félre 30-40 percre, addig nem szabad sütőbe tolni, míg a macaron nem bőrösödik meg, erre azért van szükség, mert így tud megemelkedni a tészta, kis talpa lesz a sütőben. Ellenőrzésképpen óvatosan, az ujjaddal érintsd meg a masszát, ha nem ragad, akkor jó, tolhatod is a sütőbe.

Az elkészült macaronokat mindig hagyd kihűlni, csak utána szedd le a sütőlemezről, úgy biztos, hogy egyben maradnak a korongok. Most már csak a töltés van hátra, a választott krémet habzsákból adagolva helyezd az érmére. Fogyasztás előtt érdemes várni néhány órát, de azonnal neki is eshetsz az édességnek.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük