Így lesz vajpuha a máj: nem mindegy, hogy mikor sózod meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sokan félnek a májsütéstől, mivel elég egy óvatlan mozdulat, és a belsőség gumis, kellemetlen állagúvá válik, pedig csak egy dologra kell igazán figyelni, hogy vajpuha legyen.
A máj megosztó alapanyag, van, aki rajong érte, míg más messziről kerüli a belsőséget, pedig havonta egy-két alkalommal érdemes az étrendbe iktatni, főleg hogy olcsón beszerezhető.
A máj méregtelenítő szerv, ezért sokan tartanak tőle, mondván, egészségtelen, pedig csak kiválasztja a méreganyagokat, de nem raktározza azokat. Valójában a máj nagyon is egészséges, bővelkedik vitaminokban, különösen A- és D-vitaminban gazdag, és ásványi anyagokat is tartalmaz. A máj az idegrendszerre is kedvezően hat B-vitamin-tartalmának köszönhetően, valamint az emésztést is támogatja. A belsőséget vérszegényeknek és vashiányosoknak kifejezetten ajánljuk.
Mivelhogy belsőség, sokan ódzkodnak tőle, pedig rendkívül izgalmas alapanyag, amelyből rengetegféle étel kerülhet a tányérra. Az egyik legnagyobb kedvenc a resztelt máj, egyszerű és finom, ám ha rosszul készíted, gumis és élvezhetetlen lesz.
Beszerzés
Bármilyen étel is készüljön, az első és legfontosabb lépés, hogy megbízható helyről szerezd be az alapanyagot. A májnál különösen fontos, hogy friss áruval dolgozz. Vásárlásnál hagyatkozz az érzékszerveidre, vizsgáld meg a színét, ha nem szép, egyenletes a színe, vagy kellemetlen a szaga, ne vásárold meg.
Tárolás
A legjobb, ha a frissen vásárolt májat azonnal felhasználod, de hűtőben egy napig tárolhatod. A májat sose zacskóba csomagolva tedd el, mert akkor másnapra kellemetlen szaga lesz. A belsőséget helyezd tányérra, majd főzés előtt ráérsz a tisztítással foglalkozni.
Tisztítás
A megvásárolt májat főzés előtt hártyázd le, távolítsd el az ereket, majd folyó víz alatt mosd át. Az előkészített májról itasd fel a nedvességet, fontos, hogy száraz legyen, mielőtt a serpenyőbe kerül.
Próbáld ki tejbe áztatva
A májat egy éjszakára érdemes sima vagy fokhagymás tejbe áztatni, mivel sokkal omlósabb, ízletesebb lesz úgy. A tejbe áztatásnak más előnye is van, így biztos, hogy nem lesz keserű és kellemetlen szagú a belsőség. Sertés- és marhamájnál ajánlott kipróbálni, de csirkével is lehet. A beáztatott májat főzés előtt öntsd szűrőbe, majd várd meg, míg teljesen lecsepeg. A májat nemcsak tejbe, hanem más tejtermékbe is áztathatod, lehet az kefir, joghurt vagy tejföl.
Só csak a végén!
A resztelt máj alá sok hagymát kell tenni, az az étel lelke, sokkal szaftosabb és ízletesebb lesz tőle. A fűszerezés fekete borssal, majoránnával és fokhagymával történjen, a máj alá mehet hegyes erős paprika is. A só azonban csak a sütés végén kerüljön a májra, mivel kiszívja, kidobja belőle a nedvességet, így kemény, gumis lesz a végeredmény.
Mutatjuk kedvenc receptjeinket, melyeket érdemes kipróbálni:
Fotók: Getty Images