Így használd fel a maradék tojásfehérjét: mennyei sütik, de reggelik is készülhetnek belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha rutinos vagy a konyhában, biztosan találkoztál már olyan receptekkel, amelyekben csak a tojássárgájára van szükség. Ilyenkor megmarad a tojásfehérje, amely szerencsére számtalan ételben születhet újjá.
A maradék tojásfehérjét sosem szabad kidobni, számtalan étel készülhet belőle, a süteményeken át a reggelikig. A tojásfehérje zsírtartalma alacsony, nincs benne szénhidrát, szuper fehérjeforrás, diétába is beilleszthető, ráadásul könnyen is emészthető.
Nem mindegy azonban, hogyan tárolod a megmaradt fehérjét, itt olvashatsz róla, hogy érdemes lefagyasztani, ha csak később használnád fel. Felolvasztani a hűtőben érdemes, ha meleg vízzel próbálod gyorsítani a folyamatot, megfőhet. Felolvasztás után ugyanúgy felverhető, fényes, kemény habot kapsz majd végeredményül.
Nézzük is, mi minden készülhet a megmaradt fehérjéből, édes és sós recepteket is mutatunk.
Sütemények
Valószínűleg leggyakrabban habcsók vagy Pavlova-torta készül a megmaradt fehérjéből, pedig más sütiket is feldobhat. Ha felvered habnak, akár mousse is készülhet belőle, tejszínhab helyett ezzel is légiesebbé teheted a desszertet. A mennyei kókuszcsók és a macaron is tojásfehérjéből készül, bár utóbbihoz egy kevés időre és egy kis türelemre is szükséged lesz. Kevésbé ismert, de nagyon finom süti a financier, amelynek a tésztájába csak tojásfehérje kerül, de ezt a mennyei diós-habos desszertet is felturbózhatod vele.
Mázak
Sok sütinek díszíti a tetejét tojáshab, akár egy sima kevert sütit vagy almás pitét is megkoronázhatsz vele, vagy próbáld ki ezt a citrommázas répatortát. Ha szeretnéd, tejszínhab helyett is használhatsz tojáshabot, de ebben az esetben érdemes hőkezelni, vízgőz felett verni, úgy szép fényes lesz, és egész biztosan nem kell tartani egy esetleges szalmonellafertőzéstől sem.
Sós reggelik
Ha sós reggelit készítenél a fehérjéből, süss belőle rántottát vagy omlettet, mivel zsírszegény alapanyag, diétába is beillesztheted a belőle készült ételeket. Akár bundás kenyér is készülhet tojásfehérjével, de ebben az esetben érdemes kiegészíteni 1 egész tojással is. Ha sütőben sütöd minimális zsiradékkal, illetve teljes kiőrlésű vagy szénhidrátcsökkentett kenyérrel dolgozol, nyugodtan eheted fogyókúra alatt is.
Egyéb felhasználása
A bundás kenyérhez hasonlóan a panírozásnál is hasznát veheted a tojásfehérjének, simán is beleforgathatod a húst vagy a zöldséget, de egész tojással is kiegészítheted.
Az aprósütik, kelt tészták, legyenek azok édesek vagy sósak, tetejét általában tojással kenik le, de nem muszáj egésszel, fehérjével is dolgozhatsz. Ha például magvakat, sajtot szórsz a tetejükre, sokkal könnyebben rátapadnak így.
Fotók: Getty Images