![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogyan válaszd ki a marhahúst, amiből a legjobb leves lesz?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Lehet levest főzni mindenféléből, de a marhahúsleves akkor is mindent, de tényleg mindent visz. Csak egyáltalán nem mindegy, melyik részét vesszük meg a leveshez és milyen arányban párosítjuk a zöldségekkel meg a vízzel.
Amikor a hentes ráírja valamire, hogy leveshús, az nem biztos, hogy a legjobb választás lesz. Ezek általában zsíros csontok, amik kiegészítésképpen jók lehetnek, de önmagukban nem biztos, hogy ízes levet fognak produkálni.
A csont ne maradjon el
A jó húsleveshez nemcsak hús és zsír kell, hanem elsősorban csont és hús. A szegy - a marha mellizma - például klasszikus alap húsleveshez, de nagyon ritkán lehet kapni, ahogy a többi jó levesalap, mint a hegyes fartő avagy táfelspicc és a lapocka, sem terem minden hentes pultjában.
A régi iskola, klasszikus szakácskönyveink mind azt vallják, hogy minél többféle marharészből áll a leves, annál jobb lesz, a legjobb, ha ötféle hús is kerül bele. Ma ez egy átlagos hentes kínálatából nemigen megvalósítható dolog, de azért törekedni lehet.
![marhahu s-leves](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29091/290914/29091489_562d194062f2f638f6b4047d577399ab_wm.jpg)
Melyik hús a legjobb?
Combból nem is érdemes elkezdeni, nagyon száraz végeredményt ad, és nekem a lábszárral sincsenek igazán jó tapasztalataim. A szinte mindenütt kapható rostélyos viszont mindig csonttal jár együtt, és minden alkalommal működik. A legjobb, ha még ezen kívül is kerül mellé néhány kósza csont.
Zöldség és hús aránya
Az sem mindegy, mennyi zöldség megy a levesbe, más húsleves esetében sem, de itt különös jelentősége van a dolognak. Akkor lesz igazán finom, ha azok nem nyomják el a hús ízét, nem dominálnak. A zöldség itt csak mellékszereplő, tehát körülbelül 3 kiló csonthoz fél kiló elég belőle.
Mennyi ideig főjön a leves?
A marhacsontok viszont csak hosszú idő alatt, nagyon lassan adják ki magukból az ízeket, így az is nagyon fontos, hogy alacsony lángon, lassan, hosszú ideig főjön a leves. A húst már két óra után ki lehet belőle venni, és néhány kanálnyi lével pihenni hagyni, hogy ne főjön túl, a csontok és a lé viszont akár 6 órát is rotyoghatnak.
Fotó: Ács Bori/Sóbors