Hányszor lehet újramelegíteni a használt olajat? Nem mindegy, mi készült benne

oscover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az olajban sült ételek népszerűsége töretlen, lehet az rántott hús, sült krumpli vagy bundás kenyér, bármikor jólesnek ezek a finomságok, azonban nem mindegy, hányszor melegíted újra a zsiradékot.

A sütni, főzni szeretők körében gyakori kérdés, hogy meddig használható a fáradt olaj, milyen hatása van a szervezetre és a készülő fogásokra nézve.

Kétféle ember létezik. Az egyik teaszűrő segítségével tisztítja az olajat, használja, amíg csak lehet, míg a másik egy használat után megszabadul tőle. Meddig szabad újramelegíteni? Miért egészségtelen a használt olaj, és miért rontja el az ételek zamatát? Cikkünkben igyekszünk megválaszolni minden kérdést, kezdjük is az elején.

homct3

A használt olaj miért káros az egészségre?

Főzés során, különösen, ha frissensültekről van szó, bő zsiradékra van szükség. Van, aki állati zsírt használ, míg sokan növényi olajjal készítenek mindent. Az olajpaletta színes, a napraforgóolaj mellett találni különböző magokból készülteket, dióból, mogyoróból, olívából, de egyre népszerűbb kókuszból vagy kukoricából is. A kínálatban különlegesebb fajtákkal is lehet találkozni, ilyen a szezámmagból vagy az avokádóból kinyert olaj. A De Montfort University Leicester (DMU) szakembere, Martin Grootfeld professzor érdekes kísérletnek vetette alá az olajokat. A professzor arra volt kíváncsi a tanulmánya során, hogy a hevítés hatására milyen kémiai anyagok szabadulnak fel.

homct2

A növényi olajok hevítésekor aldehidek keletkeznek, amelyek veszélyesek lehetnek, összefüggésbe hozhatók a rák, illetve a szívbetegségek kialakulásának nagyobb kockázatával. Ennek ellenére nem tiltólistás az olaj, csak fontos a mértékletesség és a tudatosság. A professzor szerint, és sok más egészségre törekvő is osztja azt a véleményt, amennyire csak lehet, érdemes kerülni az olajban sült ételeket, mivel nem mondható pozitívnak a hatásuk a szervezetre nézve. A tanulmány szerint a növényi olajban sült krumpli 20-szor annyi aldehidet tartalmaz, mint az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi határérték.

Az viszont vitathatatlan, hogy a frissensültek a világ legfinomabb fogásai, ilyen a rántott hús, sült krumpli, hagymakarika, ki ne szeretné ezeket?

homct1

Természetesen az aranybarna falatok készülhetnek leheletnyi zsiradékkal sütőben, vagy olaj nélküli forrólevegős fritőzben is, ha azonban a hagyományos módszernél maradnál, érdemes kókuszzsírt használni, amely egészségesebb.

Akkor most hányszor szabad használni az olajat?

Az újramelegítés nem mindig javasolt, illetve a gasztronómiai élményen is ront, ha túl fáradt a zsiradék. Sült krumpli készítésénél azonban úgy érezheti az ember, hogy az olaj szép, szinte hibátlan, egyszeri használat után vétek lenne kidobni. Ilyenkor tanácsos a használt olajat leszűrni, félretenni, majd újrahasználni, de akkor már csak sült krumpli készítésénél.

Egy tanulmány szerint akár nyolcszor is újra lehet használni a sült krumpli olaját. Arra azonban mindig figyelj, hogy soha ne pótold friss olajjal a használtat, mert úgy a szennyeződések már ott maradnak.

homct4

Az olaj újrahasznosítása végett érdemes beruháznod egy konyhai hőmérőre, az eszközzel könnyedén tudod ellenőrizni az olaj hőfokát. Az ajánlott hőmérséklet 160-180 fok, ha magasabbat mutat a mérő, akkor már megégett az olaj, ne használd újra!

Fánk, lángos, virsli vagy rántott hús sütése után is mentheted az olajat, ha tisztának ítéled meg, ám itt is él a szabály, a félretett olajban mindig ugyanaz készüljön, mint az első használatnál. Ha a virsli olajában készülsz rántott húst vagy krumplit sütni, érződni fog rajta, és így veszít az élvezeti értékéből az étel.

Mi legyen a fáradt olaj sorsa? Korábbi cikkünkből kiderül, miért nem jó ötlet a lefolyóba önteni, és elmondjuk, helyette mit érdemes kezdeni a használt zsiradékkal.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon