Meddig tárolható a hús a fagyasztóban? Azt is elmondjuk, hogy tedd el

Meddig tarolható a hús a fagyasztóban cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Húsok tartósítására a mélyhűtő a legjobb választás, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy a fagyasztóba rejtett termékek nem raktározhatók a végtelenségig.

Tartósítás szempontjából a jégszekrény verhetetlen. Szinte bármit lehet benne tárolni, elfér benne a maradék főtt étel, kenyér, zöldségek, gyümölcsök és hús is.

A húst nyersen szokás fagyasztani, de az is előfordul, hogy a maradék sült vagy főtt hús kerül jégre. A mélyhűtőben sokáig gond nélkül elvannak, de mindegyik más időintervallumig tárolható. Ezt pedig nem szabad félvállról venni! Egy idő után bizony kellemetlen lesz a lefagyasztott hús állaga, és az íze is veszít az élvezeti értékéből.

A baromfi és a vadhús akár egy évig is el van a fagyasztóban, de a belsőség esetében már más a helyzet. A máj érzékeny alapanyag, fagyasztva csak rövid ideig, körülbelül 2 hónapig tárolható.

Fontos, hogy ha tele szoktad pakolni a fagyasztót hússal, akkor mindig kiporciózva, felcímkézve küldd jégre. Jól láthatóan tüntesd fel, mit csomagoltál fagyasztózacskóba, és mikor tetted el. A mélyhűtő a kényelmet szolgálja, nincs mindig idő a vásárlással foglalkozni, jó, ha van kéznél főznivaló, de ezek tárolására figyelj. Azt se felejtsd el, amit egyszer kivettél a mélyhűtőből, azt nem szabad visszatenni, újrafagyasztani.

Húsok fagyasztási ideje

  • A csirkehús jól bírja a fagyasztást, alkatrészeire szedve 9 hónapig tárolható, egészben 1 évig, az aprólék pedig 2-3 hónapig.
  • A pulykahúsra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a csirkére.
  • A sertéshús sokáig tárolható fagyasztóban, 1 évig is elraktározhatod.
  • A vadhúsokat is sokáig, akár 1 évre is lefagyaszthatod.
  • A marha 10-12 hónapig fagyasztható.
  • A darált húsok 3-4 hónapig bírják a jégbörtönt.
  • A húslevesből megmaradt főtt húst vagy sültet is jégre lehet tenni. A főtt akár 6 hónapig, a sült 1-2 hónapig tárolható a fagyasztóban.
  • A hal már sokkal érzékenyebb, a zsírosabb fajták 2-3 hónapot, a soványok 6 hónapig tárolhatók a fagyasztóban.
  • A sütni való kolbász 1-2 hónapig őrzi meg élvezeti értékét a fagyasztóban. A hurka pedig 8-12 hónapig.
  • A felvágottakat és a szalonnát is lehet fagyasztóban tárolni 1-2 hónapig.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük