Az olaj nem csak főzésre jó: fényes lesz tőle a cipő és a nyikorgó ajtóra is megoldás

olajcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A boltok polcain rengetegféle olajjal találkozhatunk, amiket a konyhában sütéshez, főzéshez használunk fel.

Itthon az egyik legnépszerűbb olaj a napraforgó, utána a mediterrán térség nagy kedvence, az olíva következik. Az olajválaszték ennyivel nem ér véget, tényleg nagyon sokféle közül válogathatunk, mindegyiknek megvan a maga jellegzetessége, az sem mindegy, hogy milyen ételek elkészítéséhez használjuk őket. Azonban most minket nem az olajok színes palettája foglalkoztat, hanem az, hogy mire tudjuk még felhasználni őket a konyhán kívül.

Bizony, az olajat nem csak sütés-főzésnél érdemes használni, számtalan alkalommal a segítségünkre lehet, ezekből válogattunk most pár általunk is letesztelt praktikát.

Egyszerű segítség a háztartásban

Egy nyikorgó ajtó sok kellemetlenséget okozhat, a nagyszüleinktől pedig elleshettük a bevált módszert, hogyan szüntessük meg a problémát. Elég egy darab rongy beolajozva - teljesen mindegy, milyen olajat használunk -, néhány törlés és a nyikorgást meg is szüntettük.

Régi fabútorok fényezésénél is remek választás az olaj, főleg az olíva, elég lesz belőle egy kiskanálnyit a rongyra csorgatni, majd kezdődhet is a bútorok fényezése.

olaj4ct

Beragadt a cipzár? Semmi gond, egy kis olaj rögtön megoldja majd a problémánkat. Régi fénytelen cipőnket is érdemes olajos ronggyal kezelésbe venni, a végeredmény meglepő lesz, a drága cipőfényezőkkel is felveszi a versenyt a sima étolaj. Az olajat egyébként bőrből készült ruhadarabok, táskák ápolására is használhatjuk.

A szépségápolásban is hasznát vehetjük

Haj, bőr és köröm ápolására is használhatjuk - a jó eredmény érdekében olívaolajat használjunk.

Bőrápolásnál borotválkozás után érdemes egy keveset a bőrbe masszírozni, puhább és szebb lesz tőle, de még bőrradír is készülhet belőle - kevés sóval vagy cukorral összekeverve az eredmény hatásos lesz.

Vizes hajon is érdemes egy keveset eloszlatni, fényessé és egészségessé varázsolja, göndör hajnál szabályozza a rakoncátlan tincseket. Sérült, töredezett hajnál ricinusolajat érdemes használni, amely még a haj növekedését is gyorsítja - egészségesebb és dúsabb lesz tőle.

olaj5ct

Körömápoláshoz érdemes vízbe áztatni a kezünket, amibe kevés olajat csepegtetünk, manikűr előtt a bőr felpuhul, könnyebben megy majd a körömápolás, ráadásul a kézfejünknek is jót tesz.

Olívaolajjal még a sminket is el tudjuk távolítani az arcunkról, elég csak egy keveset vattapamacsra csöpögtetni - még az erős sminket is könnyen leszedhetjük vele.

Amire még jó

Kerti szerszámok ápolására is használhatjuk, még mielőtt dolgoznánk velük, érdemes beolajozni őket, így a sárrögök könnyen eltávolíthatóvá válnak majd.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon