Így pakold be jól a mosogatógéped – Az sem mindegy, merrefelé néznek a tányérok

mosogatógép bepakolás cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Annyi bizonyos, hogy a mosogatógép a modern háztartás lassan nélkülözhetetlen eszköze, de ahhoz, hogy tényleg segítség legyen, néhány praktikát érdemes elsajátítani.

Arról, hogy le kell-e öblíteni az edényeket, mielőtt a mosogatógépbe kerülnek, megoszlanak a vélemények. Egyrészt, ha minden tányért egyenként leöblítesz, a környezetednek sem teszel jót, hiszen a vízfogyasztás is lényegesen megnő, és időt sem spórolsz meg azzal, hogy a gép végzi a munkát helyetted.

A mai modern mosogatógépeknél már nincs is értelme leöblíteni az ételt, de jó tudni, hogy a rászáradt maradékkal szinte semmilyen mosogatógép nem birkózik meg. Azzal teszed a legjobbat, ha a nagyobb szennyeződéseket leöblíted, a kisebbeket pedig a gépre bízod. A pakolást is érdemes megtanulni, mert ha csak mindent bedobálsz, sokkal több lesz a pluszmunka. 

Az sem mindegy, hogyan pakolsz

A pakolási szisztéma azért fontos, mert befolyásolja a tisztítás hatékonyságát. Nem véletlenül alakították ki a különböző tárolórészeket, így mutatva, hogy minek hol a helye. A legfontosabb, hogy az edényeket úgy tedd be, hogy a gép közepe felé nézzenek, és vigyázz arra, hogy ne érintkezzenek egymással, hogy a víz és a mosószer minden részüket át tudja járni. 

mosogatógép bepakolás belső

Felső rész

A felső polcokra a poharakat és a bögréket tedd. Mindenképpen fejjel lefelé tedd be őket, hogy a víz alulról át tudja őket járni. Itt van a helye a kis tálkáknak is. A felső részen található kis tüskék gondoskodnak arról, hogy a poharak és a kis tányérok ne csúszkáljanak el. Az első részen lévő tálak hátra, a hátsó részre pakoltak pedig előre nézzenek.

A felső polcra tedd a nagyobb szedőkanalakat és a merőkanalat is, ezeket is a belső részével lefelé tedd be. Kisebb edények is tehetők ide, a poharakhoz hasonlóan fejjel lefelé. Itt is érvényes az a szabály, hogy ne legyenek túl szorosan a tálak, mert nem lesznek tiszták, és az összekoccanástól el is törhetnek. 

Alsó rész

Az alsó részbe tedd a közepes és nagyobb tányérokat, a nagyobb tálakat és a nagyobb edényeket, serpenyőket. A tányérok nézzenek a mosogatógép belseje felé, így lesznek a legtisztábbak. Itt se pakolj túl szorosan, mert különben a víz nem tudja elmosni az összes tányért, sőt, elképzelhető, hogy az egyikről lemosott ételmaradék a másik tányéron landol.

Arra is figyelj, hogy a forgókar szabadon tudjon mozogni, mert ha valami akadályozza, akkor sem lesznek tiszták az edények. Nem kell a legmagasabb hőmérsékleten mosni, közepes hőfokon is tisztára mos mindent a gép, ha megfelelően pakolsz. Az evőeszközök a tartójukba kerüljenek, úgy, hogy a nyelük legyen lefelé, a késeknek is.  

A mosogatógép tehát nagy segítséged lehet, hiszen gyakorlatilag leveszi a mosogatás terhét a válladról. Szinte mindent belepakolhatsz, kivéve néhány eszközt, arról, hogy azokat miért nem, itt olvashatsz

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük