
Égetett cukrot készítesz? Így tisztítsd meg utána a lábast

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja

Szaftos, kókuszos lencsecurry: tunkolós fogás húsmentesen

Gyömbéres sárgarépaleves: a legfinomabb náthaűző

Egyedényes csirkés-paradicsomos tészta: ezután nincs sok mosogatnivaló

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik
Hogyha készítettél már dobostortát, vagy bármilyen olyan süteményt vagy főételt, amihez karamellizált cukorra volt szükséged, neked is biztos fejtörést okozott, hogyan tisztítsd meg utána a lábost.
Az égetett cukor eltüntetése elsőre egyáltalán nem tűnik hálás feladatnak, pedig a megfelelő módszerrel nem olyan bonyolult.
Kétféle sütikészítő létezik a világon: az egyik, aki retteg a cukorral bevont fazekak és serpenyők kitakarításától, a másik, aki már tudja a tökéletes megoldást a cukorbevonatos probléma gyors orvoslására. Segítünk abban, hogy te a második csoportba tartozz.
Karamella minden mennyiségben
A 100 fok felett ragadóssá váló, nyúlós cukor, amilyen gyorsan folyékonnyá válik, pont olyan gyorsan köt is bele a lábosba. Percek alatt képes kihűlni, fényes és csillogó, szinte üveghatású maradványokat hagyva maga után.

Mindez gyönyörű látvánnyal töltheti el a szívedet, ám ha arra gondolsz, hogy ezt most neked kell belőle kitakarítanod, a mosolyod már valószínűleg nem lesz ennyire őszinte.
Az eltávolítás módja
Az égetett cukor eltávolításának módjai között a nyers erő nem szerepel, hiszen azzal csak saját magadat fárasztod ki, illetve az edényt teszed tönkre feleslegesen.
Forralj vizet az edényben
A leghatékonyabb tisztítási mód, ha egyszerűen vizet öntesz a cukros lábasba, és azt felforralod. Mire a víz forrni kezd, a megkeményedett cukor nagy része szépen felolvad és elválik a lábas falától. Ebben az állapotában már könnyűszerrel, de persze óvatosan, ki tudod önteni a lábasból a cukros vízzé vált karamellizált cukor maradványait.

A krémek varázslatos ereje
Hogyha már nagyon profi vagy a vízforralásos módszerben, és szeretnél egy magasabb szintre lépni, úgy a másik technikát is érdemes kipróbálnod.
Ehhez nincs más dolgod, mint a leégett cukorhoz valamilyen más folyadékot adni. Például tejet, kávét vagy tejszínt is akár, és ezzel együtt, lassú tűzön felmelegíteni a lábast. Ezzel egy nagyon finom karamellkrémet kapsz, amit szinte bármihez felhasználhatsz.

Ez a trükk különösen jól jöhet főzött pudingokhoz, krémekhez, fagylaltokhoz és még panna cottához is. Ráadásul pazarlásmentes is, hiszen amit vízzel feloldva beleöntenél a lefolyóba, azt a krémes főzés esetében megmented és újrahasznosítod.
Fotó forrása: Getty Images