
Hogyan süss olajban anélkül, hogy pattogna? Így kerüld el az olajfoltokat

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Krémes leves sült karfiolból: könnyed, mégis tápláló fogás

Krémsajttal töltött jalapeño paprika: pirosra sült bacon öleli körbe

Könnyed, pufi felhőpalacsinta: joghurtos a légies tészta

Isteni tojásos pite tortillalapból: cottage cheese teszi krémessé

Babos pástétom olajbogyóval: tartalmas szendvicskrém zöldségekből
A forró olajban történő sütés borzasztó nagy odafigyelést igényel, elég egy rossz mozdulat vagy felesleges nedvesség, a zsiradék már ki is fröccsen: ez nemcsak bosszúságot, hanem égési sérüléseket is okozhat.
Szerintem nincs olyan ember, akire ne fröccsent volna már forró olaj, kisebb-nagyobb égési sérüléseket okozva. Egyrészt balesetveszélyes, de ha nem is történik semmi baj, az olajat nem fogod győzni letakarítani a felületekről.
Miért fröcsköl az olaj?
Sütés közben azért fröccsen ki az olaj, mert az ételben található víz kémiai reakcióba lép a forró olajjal. Amikor a hő hatására a folyadékból gáz keletkezik, akkor a víznek még mindig csak 100 Celsius-fok a hőmérséklete, ellentétben az olajjal, amelynek már 300 fok. Amikor az olaj és a víz érintkezik egymással, a vízből felszálló légbuborékok fröcskölést okoznak, amelynek a ruhád, a konyhád és legrosszabb esetben te látod a kárát. Éppen ezért érdemes néhány trükköt bevetni, hogy ezek a balesetek ne fordulhassanak elő.
Amikor olajban sütsz, ezeket a tippeket is érdemes megfogadnod, hogy tökéletes fogásokat kapj. A rántott csirkemell márpedig olajban sütve lesz az igazi.

Itasd le a vizet sütés előtt
Ahhoz, hogy a fröcskölést elkerüld, sütés előtt alaposan itasd le a vizet az ételről. Erre egy papírtörölköző is tökéletesen alkalmas.
Ne tedd rá a tetőt a serpenyőre
Ha fedőt teszel a serpenyőre, a hőtől pára csapódik le rá, amely az olajba csöpögve szintén pattogást okoz.
Használj védőeszközt
Egy egészen egyszerű és olcsó módszer is létezik arra, hogy megvédd a kezed a forró olajtól - méghozzá egy műanyag flakon. Az egyik kiürült másfél literes flakont ne dobd ki, hanem vágd félbe és szúrd ki a kupakját. Tegyél a flakon belsejébe egy kanalat, a kezed is legyen a flakonban és így kezdj el sütni. A palack pajzsként működve védi meg a kezed.
Tegyél egy krumplidarabot az olajba
Egy másik egészen egyszerű módszerrel is meg tudod akadályozni, hogy az olaj spricceljen. Mielőtt az olaj felforrósodna, tegyél bele egy krumplidarabot, amely magába fogja szívni a nedvességet, ezáltal az olaj sem fog fröcskölni.
Használj durva sószemcsét
Mielőtt az olajat beleöntenéd a serpenyőbe, szórj bele egy kevés durva szemű sót. A só, ahogy a krumpli is, magába szívja a nedvességet, így nem fog az olaj fröcskölni.
Fotó: Getty Images