
Így lesz tökéletesen pergős a kuszkusz: bevált tippet mutatunk

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Dijoni mustárral sült krumpli: ízletes és gyors köret húsok mellé

Ropogós, aranybarna morzsában sült skót tojás: egyszerű az elkészítése

Foszlós zserbós babka: csoki, barack és dió teszik ellenállhatatlanná

Metélőhagymás tojássaláta: tejföltől és majonéztől krémes

Sajtos kifli foszlós tésztából: a közepébe is jut sajt
A kuszkusz főzése nem bonyolult, de megvannak a maga titkai. Ezúttal mutatunk egy bevált és mindössze néhány perces tippet!
Kuszkuszt főzni nem nagy mutatvány, de a rutin persze elengedhetetlen hozzá, hogy tényleg tökéletes köret váljon belőle. Azzal talán te is egyetértesz, hogy a kuszkusz egy alulértékelt étel, annak ellenére, hogy milyen sokoldalúan felhasználható.
Most egy olyan főzési tippet mutatunk, amivel nemcsak hogy egészséges, de gyors és tökéletes köretet készíthetsz el szinte bármilyen főétel mellé.

Mi az a kuszkusz?
A kuszkusz lényegében hántolt és őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzából készülő köret. Eredetileg az arab konyhában vált ismertté, főként Algériában, Marokkóban és Tunéziában jellemző, ám mára már az egész világot meghódította. Remekül illik például a vegetáriánus tagine-hoz, egy finom pörkölt mellé, de akár salátát is készíthetsz belőle.
Rendkívül egészséges és gyorsan elkészíthető, de oda kell figyelni 1-2 dologra: ha a tészta főzéséhez hasonló módon próbálod elkészíteni, akkor a kuszkusz sajnos gyorsan túlfő, és a végeredmény egy étvágygerjesztőnek nem nevezhető, kásás trutyi lesz.
A tökéletességhez vezető út lépései
A kuszkusz főzéséhez sima vizet szoktak használni, de ha rám hallgatsz, akkor zöldségalaplével készíted el. Mivel a kuszkusznak önmagában elég kevés íze van, így ezzel csak jót teszel vele.
A kuszkuszt, klasszikus értelemben véve nem kell főzni, de fontos, hogy az alaplé forró legyen, amikor ráöntöd. A kuszkusz és a víz aránya általában 1:1, vagyis 1 bögre kuszkuszhoz 1 bögre víz/alaplé szükséges. Ehhez tedd a kuszkuszt egy hőálló tálba, borítsd rá a forró levet, végezetül alaposan keverd össze, hogy a szemek ne tudjanak összetapadni egymással.

Ha ezzel megvagy, a kuszkuszt fedd le egy tányérral, és hagyd, hogy megszívja magát a lével, miközben még párolódik is a bent rekedő hőben. Nagyjából 5 perc elteltével ellenőrizd, hogy áll, illetve kóstold is meg, hogy eléggé fűszeres-e, vagy még szükséges utólag ízesíteni. Ha még sok rajta a lé, fedd le, hagyd állni újabb 5 percig. Mikor magába szívta a levet, villával lazítsd fel, ezzel a módszerrel biztosíthatod a kuszkuszod számára a megfelelő, könnyed, légies állagot.
Végezetül, ha elégszer átkeverted, és úgy érzed, hogy elérted a vágyott állagot, akkor már tálalhatod is.
Fotó forrása: Getty Images