Így hámozd meg az egészséges pomelót pár egyszerű lépésben
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A pomelo lényegében egy óriáscitrus, ízében azonban eltér a többi fajtától, édeskésebb a húsa. Viszont amennyire finom, annyira nehéz megpucolni, ehhez adunk alább egy kis segítséget.
Ha te is a pomelorajongók táborát erősíted, biztosan meggyűlt már a bajod az óriásgyümölcs pucolásával. Bár hasonlóan épül fel, mint a többi citrus, mégsem olyan egyszerű gerezdjeire szedni, a gyümölcshúst borító fehér hártya pedig rendkívül keserű, teljesen elrontja az ízélményt, ha rajta marad.
Egészségügyi előnyei
Mint minden citrus, a pomelo is gazdag C-vitaminban, szuper immunerősítő. Kálium- és kalcium-, illetve rosttartalma is kiemelkedő, előbbinek köszönhetően csökkenti a vérnyomást, az élelmi rostok pedig segítik az emésztést. Diéta alatt is fogyasztható, támogatja a fogyást, zsírégető tulajdonsággal rendelkezik, nagyon alacsony a kalóriatartalma, mégis teltségérzetet ad.
A pomelo antioxidánsokban gazdag gyümölcs, a C-vitamin mellett naringin, naringenin és likopin nevű vegyület található benne, utóbbi hatásos gyulladáscsökkentő. Az antioxidánsok segítenek megkötni a káros szabad gyököket, így segítenek csökkenteni a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
Így pucold meg
A héja nagyon vastag, de puha, szivacsos, így sokáig tartja frissen, lédúsan a gyümölcsöt.
Magát a héjat könnyen le lehet szedni: vágd le a gyümölcs tetejét a csúcsos végénél, majd a héjat vágd be hosszanti irányban pár helyen, utána már könnyedén lefejthető a gyümölcshúsról. A héjától megfosztott pomelóról egy éles kés segítségével vágd le kívülről a fehér hártya nagy részét, majd a gerezdek közé is vágj be két oldalról, onnan is szedd ki a kesernyés részt. Utána szedd gerezdjeire a pomelót, majd fejtsd le róluk a belső hártyát is.
Mutatunk egy videót is, hogy könnyebb dolgod legyen a pucolással:
Bár magában fogyasztva is isteni a pomelo, készülhet belőle saláta, de még turmix is. Értékes tulajdonságai miatt nyersen érdemes felhasználni.
Fotók: Getty Images