Így használd az egyes rizsfajtákat 2. rész – Jázminrizs

Rizsfajtak-bemutatasa-jazmin-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rizsek fajtáiról és azok felhasználásáról szóló cikkünk második részében a világ legnépszerűbb típusa lesz terítéken: a jázminrizs annyira illatos, hogy az egyik legkülönlegesebb virágról kapta a nevét.

A jázminrizs a fehér hosszú szemű rizzsel együtt a legnépszerűbb és legelterjedtebb fajta a világon. Mivel ennyire közkedvelt, nem mehetünk el mellette anélkül, hogy megvizsgálnánk a tápértékét és az egészségünkre gyakorolt hatását. 

A Thaiföldről származó, thai illatos rizsnek is nevezett rizsfajta érdekessége, hogy nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, azaz B9-vitamint, amely létfontosságú a problémamentes várandóssághoz és a baba egészségéhez. A folsavat ugyanakkor a boldogság vitaminjának is nevezik, és depresszió kezelésénél is használják.

A jázminrizsnek, akárcsak a legtöbb rizsfajtának, magas a glikémiás indexe: ez az érték 68 és 80 között mozog (típusától függően), amely fogyasztást követően a vércukorszint ingadozását okozhatja. Tehát, ha anyagcsere-problémákkal vagy 2-es típusú diabétesszel küzdesz, nem biztos, hogy ez számodra a legjobb választás. 

Rizsfajtak-bemutatasa-jazmin-2

Az olyan alternatív gabonák, mint a quinoa, a köles, a bulgur vagy az amaránt hasonlóan sokszínűen beilleszthetők egy-egy szigorúbb diétába, és alacsonyabb glikémiás indexük mellett létfontosságú tápanyagokkal is ellátják a szervezetedet. Ha pedig mindenképp ragaszkodsz a fehér rizshez, akkor a basmati az a fajta, amely a legkisebb mértékben emeli meg a vércukorszintedet.

A jázminrizsnek több változata is létezik, így a barna, a vörös, a lila és a fekete típusok sem ritkák. Ezek jóval több rostot és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a fehér, hiszen teljes értékű gabonának számítanak. Ha szeretnéd kiaknázni az egzotikus rizsfajta pozitív tulajdonságait, akkor keresd a felsorolt színeket. A barna jázminrizs például 50 grammjában 4 g fehérjét, 2 g rostot, mindössze 180 g kalóriát tartalmaz, és bővelkedik vasban, B1- és B3-vitaminban is.

Rizsfajtak-bemutatasa-jazmin-1

Mihez használd?

A jázminrizs főként délkelet-ázsiai ételekhez vagy ételek mellé használható, mint amilyen a thai stir fry, a legtöbb curry, a thai sült rizs, kambodzsai és thai levesek (kao tom goong, kao tom pla, samlor bro heur) vagy a vietnámi rizses csirke.

Mire nem alkalmas?

A sushi, a rizottó, a paella vagy általánosan az indiai ételek nem lesznek a legjobbak, ha jázminrizsből készíted őket. Mivel egy közepesen ragacsos fajta, nem alkalmas olyan ételek elkészítéséhez sem, amelyek teljes mértékben pergős, össze nem tapadó rizst igényelnek. Arra a célra a basmati a legjobb választás. 

Rizsfajtak-bemutatasa-jazmin-3

Így készítsd

A jázminrizs előkészítése nem sokban különbözik más hosszú szemű rizsekétől. Recepttől függően ezt is érdemes folyó vízben átöblíteni, azonban, ha pirítani akarod, akkor ez a lépés tiltólistás. Ezt a fajtát pedig áztatni sem szabad.

A víz és rizs arányát attól függően kell módosítani, hogy milyen eljárással készíted: 1 rész rizshez 1,75 rész víz szükséges, ha hagyományosan lábosban főzöd, és 1,5 rész víz, ha rizsfőzőt használsz. Ha pedig egészen részletesen is olvasnál a jázminrizs tökéletes elkészítéséről, akkor ebből a korábbi cikkünkből megteheted.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük