Így marad sokáig friss a salátalevél – Egyszerű praktika, amitől nem esik össze

saláta3cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A napi bevásárlás csak álom, már az is nagy öröm, ha heti egyszer vagy kétszer sikerül megejteni az ilyen utakat, feltölteni az éléskamránkat, beszerezni mindent, amire szükségünk lehet az adott héten.

Egyes élelmiszerek tárolásával nincs nagy gondunk, azonban a friss áru megfelelő tárolása okozhat némi fejtörést. Gondoljuk csak a vitaminokban gazdag, friss salátákra, amiket roppanós állapotukban viszünk haza, de pár nap eltelte után összeesnek. Meg lehet ezt előzni? A válasz igen, mindenkinek van egy bevált módszere, amit érdemes kipróbálni.

A salátákat két csoportba osztjuk, vannak a fejes saláták és a tépősaláták. A tépősaláták tárolásával sokkal könnyebb dolgunk van, akár otthon, cserépben is nevelgethetjük őket, hogy mindig kéznél legyenek. Fontos, hogy mindig a szélső leveleket tépjük le róluk, azok a legfrissebbek, és sokáig nem is esnek össze. Ilyen tépősaláta például a tölgysaláta vagy a lollo rosso. 

A kedvelt fejes salátákkal azonban már más a helyzet, bár van olyan, amelyik gond nélkül eláll egy hétig, a legtöbbnél valamilyen trükköt kell alkalmaznunk.

A jégsaláta strapabíró, a fejes nem annyira

A kerti saláták két legkedveltebb fajtája a fejes és a jég. Tojásos nokedli mellé kötelező a fejesből készült ecetes saláta. Nagyanyáink szerint a fejes salátát vásárlás után azonnal fel kell használni, nem szabad meghagyni másnapra, mert akkor összeesik - és milyen igazuk van.

saláta2ct

A trükk

A vitaminokban gazdag fejest ajánlott gyakran fogyasztani, hiszen remek hatással van a gyomorműködésre, akár a reggelinek szánt szendvicsbe is érdemes belepakolni. A gond csak a frissesség megőrzésével van. Létezik azonban egy praktika, amivel pár napig életben tudjuk tartani az egyszerű, ámde sokféleképpen felhasználható fejes salátát: rakjuk vízbe, a szárát 1-2 centiméterre lepje el a víz, majd tegyük hűtőszekrénybe, így tárolva 4-5 napig is friss és ropogós marad.

Salátafajták

A jégsalátával teljesen más a helyzet, bolti, csomagolt változatban egy hétig gond nélkül eláll a hűtőszekrényben. Igaz, hogy sokáig friss, azonban azt érdemes észben tartani, hogy kevesebb a tápértéke és jóval kisebb a vitamintartalma, mint a fejesnek.

A kerti saláták csoportját erősíti még a batávia, római saláta, endívia, rukkola és madársaláta is. Ezeket a salátákat is érdemes vásárlás után felhasználni, pár napot nyerhetünk a megfelelő tárolásukkal - például frissen tartó fóliába csomagolva a leveleket.

Mikor nem működik a vizes trükk?

Míg a fejes salátát érdemes vízbe tenni, addig a többi fajtánál ne használjuk ezt a praktikát.  Az a jó, ha nem éri túl sok nedvesség a leveleket, ezért csak a felhasználásuk előtt mossuk meg őket. Néha ellenőrizzük a leveleket a hűtőben, ha nedvesek, papírtörlővel töröljük meg őket, vagy akár tegyünk közéjük papírtörlőt.

Érdemes beszerezni megfelelő tárolóedényeket, amelyekben kényelmesen, sokáig tudjuk frissen tartani az egészséges zöldeket. Fontos, hogy ezek a dobozok jól záródóak legyenek, így sokkal lassabban fog beindulni a fonnyadási folyamat.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon