5 dolog, amire felhasználható a szikkadt sercli – Nehogy kidobd

kenyér sercli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kenyér az az étel, amelyből nem tudunk előre kiszámolt mennyiséget venni. Nem tudom, melyik a rosszabbik variáció, ha elfogy és le kell szaladni a boltba, vagy ha nyakunkon marad a szikkadt vége.

Gyerekkoromban imádtam a friss kenyér végét, vagyis a serclijét. Még melegen kentem rá a vajat, ami szépen elolvadt, kicsit megsóztam és már faltam is be. Ez a "serclidolog" csak bizonyos fajta fehér kenyérrel működött, azóta sem ettem olyat. A házilag sütött kenyér íze ilyen, de sajnos a boltban kapható pékáruk nagy részével nem tudjuk visszahozni a gyerekkori emlékeket. Mégsem szeretnénk kidobni a kenyér végét, és szerencsére többféleképpen fel tudjuk használni. 

Fasírt 

Bár a receptek zsemlét írnak, kenyérből is ugyanolyan finomat lehet készíteni. Ha viszonylag sok kenyeret vásárolunk, érdemes úgy tervezni a heti menüt, hogy egyik-másik ételbe biztosan jó legyen a kenyérmaradék. Az egyik ilyen a fasírt, amihez biztosan fog kelleni pékáru. Ráadásul minél szikkadtabb, annál jobb. 

Zsemlemorzsa

Már írtam arról, hogy mennyivel jobb a házi zsemlemorzsa, mint a bolti. Ha szeretnénk házilag készíteni, akkor tegyünk félre annyit belőle, amennyiből egy nagyobb adag kijön. Az a lényeg, hogy teljesen száraz kenyeret használjunk, a héjától egészen a belsejéig. Nem csak a hús, de a zöldségek is sokkal finomabbak lesznek, ha házi panírt kapnak.

Bundás kenyér 

A klasszikus bundás kenyérhez tényleg mindegy melyik részét használjuk fel a kenyérnek. A kenyér végét vágjuk egyforma szeletekre, jól forgassuk meg felvert tojásban és süssük ki. Ennek az édes verziója, a French toast is tökéletes száraz kenyérből, sőt, abból érdemes készíteni, hogy minél több tojást tudjon magába szívni. Itt nem is kell vékony szeleteket vágni, hogy a közepe krémes maradjon. Ezt az ételt akár egy tartalmasabb leves után is ehetjük ebédre. 

french toast

Kovászos uborka 

A kenyér a  kovászolás elengedhetetlen tartozéka. Ugyan nem most van a kovászos uborka eltevésének szezonja, de tavasszal és nyáron bátran tegyünk félre száraz kenyérvéget, hogy elegendő adagot tudjunk készíteni. 

Fokhagymás kenyér

Ehhez vágjuk kockára a kenyeret, és öntsük le vajban pirított, sózott, összepréselt fokhagymával. Ezt helyezzük előmelegített sütőbe egy sütőpapírral bélelt tepsire, és pirítsuk meg. Figyeljünk arra, hogy az összes kis kockát egyenletesen érje a keverék. Ezek a kenyérkockák tökéletesek például levesbetétnek, de önmagában rágcsálnivalónak is. 

Ha mégis úgy adódik, hogy nem tudunk lemenni vásárolni és bizony csak szikkadt kenyerünk van otthon, akkor létezik egy módszer, amivel olyan ropogóssá varázsolhatjuk, mintha akkor vettük volna. A kenyeret egy pillanatra tegyük folyó víz alá, közben melegítsük elő a sütőt 150 fokra. A nedves kenyeret tegyük be a sütőbe 10 percre, ropogós héjú, meleg, puha belű kenyeret kapunk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük