Ha így darabolod és sütöd a csirkemellet, nem szárad ki - Egy apró trükkön múlik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mutatunk egy trükköt, amit a csirke darabolásakor kell elvégezni - ennek segítségével a csirkemell sokkal szaftosabb marad, mintha filézve sütnéd.
A csirkemell kiszáradása örök probléma, ami ráadásul nem csak a technikán, de az alapanyagon is múlik. Mindenesetre általánosságban elmondható, hogyha fogsz egy darab csirkemellet, azt sokkal könnyebb kiszárítani és élvezhetetlen, morzsálódó, nyelni is nehéz konccá roncsolni, mint finomra, szaftosra és ízletesre formálni.
Rejtélyek az étlapon
Sokan először éttermek étlapjain találkoznak a következő kifejezéssel: supreme csirkemell. Ez nem azt jelenti, hogy a csirke boldog volt, vagy szabadon kapirgálhatott egész életében, sem azt, hogy franciául tanították volna, csak annyit fejez ki, hogy másként darabolták fel. A supreme csirkemellen egyszerűen rajta hagyták a szárnyat is, illetve egész pontosan a szárnynak a tövét.
Többjelentésű szó
Sokak szerint a supreme kifejezés csupán annyit jelent, hogy csirkemellfilé, így a szárnycsonttal ellátott csirkemellre a helyes kifejezés a francia csirkemell vagy airline, azaz - ügyetlen fordításban - repülő csirkemell, esetleg statler, ami a híres hotelre utal.
Működik?
Kenji Lopez szerint egyszerűen azért vágják gyakran így az éttermekben a csirkemellet, mert vagányul néz ki, de azért szerintem itt többről van szó. A fennhagyott szárnytő egységet képez a többi bőrfelülettel és nem hagyja kiszáradni a csirkemellet. Minden serpenyős sütési technológiával működik, de ha nagyon nagy odafigyeléssel készíted, akár sütőben is sütheted így a csirkét.
Hogyan?
Az itt található útmutató alapján te is nekiállhatsz. Muszáj egész csirkével indítani, mivel a hentespultok máskülönben csak csontos vagy filézett mellet tartanak, itt pedig filézett, de a szárnytőtől és a bőrtől nem megfosztott csirkemell a cél.
Fotók: Getty Images, Cover: Boston Globe/Getty Images