![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
6 sűrítési technika, amit nem árt ismerni: legírozás, habarás és rántás
![Sűrítési technikák cover](https://kep.index.hu/1/0/5482/54827/548279/54827957_4051889_5cd1be645a83a088aa8d360926f7e589_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A konyhaművészetben kiemelt szerepet játszik a sűrítés, melynek köszönhetően sokkal ízletesebb és táplálóbb lesz a leves, főzelék vagy a mártás.
Még a legegyszerűbb krumpli- vagy tojásleves is ízletesebb, csábítóbb, ha rántást vagy habarást kap. A sűrítési technika levesek, főzelékek és mártások készítésénél szinte kötelező.
A sűrítés ősi konyhatechnika, a nagymamák főleg zsírt és lisztet használnak. A franciák a vajhoz ragaszkodnak, de tojással és tejszínnel is érdemes gazdagabbá varázsolni a levest vagy mártást. Újabban az egészség jegyében az önmagával sűrítés hódít, mely tökéletes a cél eléréséhez, főleg krémlevesek és főzelékek készítésénél. A sűrítésnek köszönhetően az étel sokkal kellemesebb textúrában és ízben élvezhető.
Következő cikkünkben mutatjuk, milyen technikákat érdemes kipróbálni!
![Sűrítési technikák ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5482/54828/548280/54828035_83e3a943d44e56a60fecec008e00a9a8_wm.jpg)
Habarás
A habarást főleg főzelékek sűrítésénél érdemes alkalmazni. Az eljárás egyszerű, ilyenkor a lisztet vagy keményítőt tejjel szokás simára keverni, majd az ételhez adni. De akár tejföllel vagy joghurttal is csomómentesre keverheted, majd a leves vagy főzelék forró levéből keverj hozzá néhány merőkanálnyit, csak utána add az ételhez.
Rántás
A rántás szintén ősi technika, amely többféle módon is elkészíthető, lehet fehér, barna, fűszerpaprikás vagy fokhagymás. A leggyakrabban kevés zsírt vagy olajat melegítenek fel, majd megy bele a liszt. Ezt kicsit zsemleszínűre vagy sötétebbre kell pirítani, attól függ, hogy van rá szükség. Ezután megy hozzá a fűszerpaprika, majd a folyadék, amivel simára kell keverni. Persze a fűszer el is hagyható. A zsírra lehet finomra aprított hagymát vagy fokhagymát is dobni, és akár vajjal is működik a rántás.
A rántás főzelékek és levesek sűrítésére alkalmas, testesebbé és ízletesebbé varázsolja az ételt. A szabály szerint 1 liter leveshez vagy főzelékhez 2 evőkanál zsiradékból és 1 evőkanál lisztből készül a rántás, amelyet 1 dl folyadékkal keverj simára. Persze, ha sűrűbbre szeretnéd a főzeléket, olyanra, amiben megáll a kanál, akkor lehet változtatni a mennyiségen.
![Sűrítési technikák ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5482/54828/548280/54828071_a95e6dfb48a7dc85d9373e83903b1d01_wm.jpg)
Staubolás
Az egyik legegyszerűbb sűrítési módszer, amely levesek és raguk készítésénél is bevethető. A lényeg, hogy a lepirított húsra vagy zöldségre kell szórni a lisztet, majd így pirítani, közben folyamatosan keverni. Ezután ajánlott levenni a fazekat a tűzhelyről, a tartalmát felönteni vízzel, és utána visszatenni, készre főzni az ételt.
Legírozás
A legírozással készült leves vagy mártás nagyon selymes textúrát kap. Ez a technika rejt hibalehetőséget is magában, nagyon figyelni kell, hogy miután az ételhez adod, ne forrald fel, mert akkor a tojás kicsapódik. Azt is érdemes észben tartani, hogy a legírozás növeli a fogás zsír- és energiatartalmát. A sűrítési technika a következőképpen működik: a tojássárgáját tejjel, tejszínnel vagy tejföllel keverd össze, végezz hőkiegyenlítést, majd a főzési idő utolsó momentumában add az ételhez.
Montírozás
A montírozás francia sűrítési technika, amelynek lényege, hogy a készételbe vaj kerül. Két változata ismert, az egyikben az apróra kockázott hideg vajat keverd a leveshez vagy mártáshoz, addig keverd, amíg a fogás besűrűsödik.
![Sűrítési technikák ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5482/54828/548280/54828029_f28577b120664b5089ad470a5d7c4e2f_wm.jpg)
A másikban vajat és lisztet egyforma arányban dolgozz össze, majd kis golyó nagyságú adagokban vagy kockákban fagyaszd le. Amikor pedig szükség van rá, mehet is a sűríteni kívánt ételhez.
Önmagával sűrítés
Az önmagában sűrítés napjainkban egyre divatosabb, ez az eljárás nagyon egyszerű és egészséges. A lényege, hogy a főtt zöldségeket botmixerrel kell pürésíteni, majd a fogáshoz adni.
Fotók: Getty Images