6 sűrítési technika, amit nem árt ismerni: legírozás, habarás és rántás

Sűrítési technikák cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A konyhaművészetben kiemelt szerepet játszik a sűrítés, melynek köszönhetően sokkal ízletesebb és táplálóbb lesz a leves, főzelék vagy a mártás.

Még a legegyszerűbb krumpli- vagy tojásleves is ízletesebb, csábítóbb, ha rántást vagy habarást kap. A sűrítési technika levesek, főzelékek és mártások készítésénél szinte kötelező.

A sűrítés ősi konyhatechnika, a nagymamák főleg zsírt és lisztet használnak. A franciák a vajhoz ragaszkodnak, de tojással és tejszínnel is érdemes gazdagabbá varázsolni a levest vagy mártást. Újabban az egészség jegyében az önmagával sűrítés hódít, mely tökéletes a cél eléréséhez, főleg krémlevesek és főzelékek készítésénél. A sűrítésnek köszönhetően az étel sokkal kellemesebb textúrában és ízben élvezhető.

Következő cikkünkben mutatjuk, milyen technikákat érdemes kipróbálni!

Sűrítési technikák ct1

Habarás

A habarást főleg főzelékek sűrítésénél érdemes alkalmazni. Az eljárás egyszerű, ilyenkor a lisztet vagy keményítőt tejjel szokás simára keverni, majd az ételhez adni. De akár tejföllel vagy joghurttal is csomómentesre keverheted, majd a leves vagy főzelék forró levéből keverj hozzá néhány merőkanálnyit, csak utána add az ételhez.  

Rántás

A rántás szintén ősi technika, amely többféle módon is elkészíthető, lehet fehér, barna, fűszerpaprikás vagy fokhagymás. A leggyakrabban kevés zsírt vagy olajat melegítenek fel, majd megy bele a liszt. Ezt kicsit zsemleszínűre vagy sötétebbre kell pirítani, attól függ, hogy van rá szükség. Ezután megy hozzá a fűszerpaprika, majd a folyadék, amivel simára kell keverni. Persze a fűszer el is hagyható. A zsírra lehet finomra aprított hagymát vagy fokhagymát is dobni, és akár vajjal is működik a rántás.

A rántás főzelékek és levesek sűrítésére alkalmas, testesebbé és ízletesebbé varázsolja az ételt. A szabály szerint 1 liter leveshez vagy főzelékhez 2 evőkanál zsiradékból és 1 evőkanál lisztből készül a rántás, amelyet 1 dl folyadékkal keverj simára. Persze, ha sűrűbbre szeretnéd a főzeléket, olyanra, amiben megáll a kanál, akkor lehet változtatni a mennyiségen.

Sűrítési technikák ct2

Staubolás

Az egyik legegyszerűbb sűrítési módszer, amely levesek és raguk készítésénél is bevethető. A lényeg, hogy a lepirított húsra vagy zöldségre kell szórni a lisztet, majd így pirítani, közben folyamatosan keverni. Ezután ajánlott levenni a fazekat a tűzhelyről, a tartalmát felönteni vízzel, és utána visszatenni, készre főzni az ételt.

Legírozás

A legírozással készült leves vagy mártás nagyon selymes textúrát kap. Ez a technika rejt hibalehetőséget is magában, nagyon figyelni kell, hogy miután az ételhez adod, ne forrald fel, mert akkor a tojás kicsapódik. Azt is érdemes észben tartani, hogy a legírozás növeli a fogás zsír- és energiatartalmát. A sűrítési technika a következőképpen működik: a tojássárgáját tejjel, tejszínnel vagy tejföllel keverd össze, végezz hőkiegyenlítést, majd a főzési idő utolsó momentumában add az ételhez.

Montírozás

A montírozás francia sűrítési technika, amelynek lényege, hogy a készételbe vaj kerül. Két változata ismert, az egyikben az apróra kockázott hideg vajat keverd a leveshez vagy mártáshoz, addig keverd, amíg a fogás besűrűsödik.

Sűrítési technikák ct3

A másikban vajat és lisztet egyforma arányban dolgozz össze, majd kis golyó nagyságú adagokban vagy kockákban fagyaszd le. Amikor pedig szükség van rá, mehet is a sűríteni kívánt ételhez.

Önmagával sűrítés

Az önmagában sűrítés napjainkban egyre divatosabb, ez az eljárás nagyon egyszerű és egészséges. A lényege, hogy a főtt zöldségeket botmixerrel kell pürésíteni, majd a fogáshoz adni.  

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük