![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Süss, főzz teával: még a rizottó is finomabb lesz tőle
![ftcover](https://kep.index.hu/1/0/4045/40459/404598/40459813_3087483_6ab81bb6235717efec12f927dc917e7d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tea a világ egyik legkedveltebb itala, finom és egészséges, melegen és hidegen is jólesik, de nem csak ihatod, sütésnél és főzésnél is bevethető.
Ugye, a tea kapcsán te is rögtön a forró bögrés vagy a jéghideg jeges változatra gondolsz? Nem vagy egyedül, de ha szereted a teát, akkor eljött az idő, hogy felfedezd a benne rejlő lehetőségeket: a kedvelt italt nem csak inni lehet, ízletes fogások készítésénél is hasznát veheted.
Elsőre talán meghökkentően hangzik, azonban a világot járva, a gasztronómiai szokásokat megismerve már nem is tűnik furcsának majd a teával történő főzés. Ha Japánba tévedsz vagy vonz az ország, gyakran találhatod magad szembe olyan különleges, mégis egyszerű megoldásokkal, mint a tea gőzében készült párolt hal vagy zöldség, de még rizottó alá is kerülhet. A teát leggyakrabban víz helyett használják a főzés során.
![ftct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4045/40459/404596/40459649_85b199f7454bfdf48341590fa0a1da1e_wm.jpg)
A japánok a zöld teát olyannyira éltetik, hogy a tea gőzében gyakran párolnak zöldségeket és tengeri herkentyűket, de még saláták ízesítéséhez is használják. A tea aromája jól érződik az ételekben, kellemes lesz az ízük. A tea az étkezések során is jelen van a japánoknál, két fogás között iszogatják, így jobban lehet élvezni az ételek zamatát, valamint segíti az emésztést is.
Süteményekben is van helye!
A tea gőzében készülhet zöldség és hal, de ennyivel nem ér véget az ital konyhai felhasználása. Különböző süteményekben is használható, akár piskótatésztába vagy kekszbe rejtve. Ha kipróbálnád, akkor a tealevelet őröld porrá, így nem lesznek zavaró szálak a tésztában, csak a tea gyengéd aromáját lehet majd érezni.
![ftct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4045/40459/404596/40459627_fc2eabfca4027d1952e99dc61a187864_wm.jpg)
Mivel a sütemények a krémről is szólnak, a tölteléket is megbolondíthatod teával. Tejes vagy tejszínes töltelék esetén a tealeveleket tejben vagy tejszínben forrald fel, majd hagyd kihűlni. Utána készíts belőle jól kenhető krémet, amit kanalazz piskótára, de a teás tejterméket mártások, levesek készítésénél is felhasználhatod.
Tekints rá fűszerként!
A porrá őrölt tealeveleket használd fűszerként, akár még húsokat is pácolhatsz vele. Húsok mellé válassz karakteresebb aromával bíró teát. Nemcsak a húsok, hanem levesek, raguk, pirított zöldségek ízét is különlegesebbé teheted a teával.
![ftct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4045/40459/404596/40459633_b6274c51ed0c39c7fe0b3c66349c1b70_wm.jpg)
Dobd fel vele a házi tésztát
Nem csak desszertekben van helye, házi tésztába is belegyúrhatod. Japán élelmiszerboltokban akár a tea aromájával készült tésztákat is vásárolhatsz, ha azonban nem tudsz ilyen különleges alapanyaghoz jutni, nincs mese, gyárts házit, amelybe dolgozd bele az őrölt leveleket. A teával készült tészta megjelenésben és ízben is varázslatos.
![ftct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4045/40459/404596/40459697_e4c347fbdf804b943a699368d3d6a9b1_wm.jpg)
Fűszervaj teával
Porrá őrölve vajba is keverheted a teát. A tea a vaj színét és zamatát is feldobja. Kend pékárura, vagy húsok, zöldségek sütésénél használd.
Amire figyelj!
- Főzéshez filteres teát érdemes használni, de soha ne áztasd sokáig, mert keserűvé teheti az ételt.
- A teafüvet őröld porrá, mert így a kellemetlen szálak nem kerülnek a süteménybe, ételbe. Ha főzésnél alkalmaznád, akkor szűrd le a teát használat előtt.
Milyen teákat szabad használni?
Légy felfedező és merész, érdemes kísérletezgetni. A leggyakrabban zöld vagy fekete teát használnak, de jázmin-, matcha-, kukicha- vagy más, jó minőségű teát is kipróbálhatsz.
Fotók: Getty Images