Nincs otthon sütőpapír? Így helyettesítheted gyorsan és egyszerűen

fólia
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sütőpapír nélkül sem áll meg az élet, a kizsírozott, kilisztezett tepsi is megteszi, biztos vagyok benne, hogy a nagyszülők a mai napig ezt a módszert alkalmazzák.

Igaz, a mosogatást nem lehet megúszni, ha a régi technikát követed, a zsíros, lisztes, akár ételmaradékos tepsit sokáig kell suvickolni, hogy újra ragyogjon. Ha szeretnéd megspórolni a takarítására szánt időt, mutatjuk, mit használhatsz sütőpapír helyett.

Alufólia

Az egyik kedvenc helyettesítőm az alufólia, de nem minden esetben alkalmazható. Sült krumpli és más zöldségek sütéséhez tökéletes, húst is tehetsz rá, de piskóta vagy más kevert tészták könnyedén ráragadhatnak, úgyhogy nem teljesen tapadásmentes. Ha félő, hogy hozzáragad a sütni való, érdemes olajjal vagy vajjal átkenni az alufólia felszínét, de csak nagyon vékony rétegben, különben befolyásolhatja a készülő étel állagát, ízét.

A sütőpapír, főleg a rosszabb minőségű, magasabb hőmérsékleten megpörkölődhet, az alufóliával kapcsolatban viszont nem fenyeget ez a veszély, akár 600 fokig is melegítheted. Nagy előnye még, hogy formázható, kis peremet is képezhetsz a tepsi/lap köré, így elkerülheted a csöpögést.

fólia2

Ha alufólián sütsz sütit, valószínűleg barnább, ropogósabb lesz a széle, alja, illetve a zöldségek is jobban megkaramellizálódnak, ugyanis gyorsabban vezeti a hőt. Ebből következik az is, hogy előbb megsül rajta az étel, érdemes pár perccel korábban kivenni. 

Szilikon sütőlap

Habár ezt is el kell mosni, le kell takarítani, össze sem hasonlítható azzal, mintha a sütőlapot/tepsit kellene suvickolni. Ha egyszer megveszed, utána nem kell többet azon gondolkodnod, van-e otthon sütőpapír. Megéri a beruházás, tartós, tapadásmentes, ráadásul nem egy nagy összegről van szó. Fontos, hogy max. 250 fokig használd, de ezt feltüntetik az adott terméken is. Mindenképp jó minőségű, élelmiszeripari célokra szánt lapot vegyél, különben méreganyagokat bocsáthat ki melegítéskor.

fólia3

A szilikonlapot egyébként nyújtódeszka helyett is használhatod, de akár tésztát is dagaszthatsz rajta. 

Tapadásmentes tepsi

Drágább beruházás, mint a lap, de ha gyakran sütsz, megéri beszerezni egyet. Ennél is oda kell figyelni, ugyanis maximum 240 fokig lehet melegíteni őket, de ezt feltüntetik a használati útmutatón is. Ha tényleg tapadásmentes, nem lesz gond a tisztításával sem. Igaz, a bevonat elhasználódhat, pár évig biztosan kiszolgál. 

fólia4

Ha nem bánod a mosogatást

Ha pedig nem bánod az áztatást, súrolást, használd a jól bevált régi módszert, kend meg a tepsit/sütőlapot zsiradékkal, ha süteményt sütnél, szórd meg enyhén liszttel is. A zsiradék lehet olaj, vaj vagy zsír, de vigyázz, mert befolyásolhatják az étel ízét. A lisztből csak nagyon vékony réteget vigyél fel, a tepsit fordítsd fejjel lefelé, ütögesd meg, így a felesleg kihullik belőle. Ha csokis sütit sütsz, kakaóport is használhatsz.

A zsíros/lisztes megoldással garantáltan nem ragad le semmi, a mosogatás megkönnyítéséhez pedig itt találsz szuper ötleteket. Mivel a sütni való közvetlenül a tepsivel/sütőlappal érintkezik, picit pirultabb lehet az étel alja, mintha sütőpapíron sülne.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük