Biztos vagy benne, hogy jól főzöd a tésztát? Nézd meg, melyik a leghatékonyabb módszer

tésztafőzési módok cover ok
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tésztafőzés a világ egyik legegyszerűbb konyhai művelete, amit kisebb változtatásokkal még jobbá lehet tenni, hiszen a tészta nagyon sok étel alapja, legyen tökéletes.

Rengeteg étel elkészítése kezdődik a tésztafőzéssel. Nincs annál egyszerűbb, mint elővenni egy csomag tésztát, kifőzni, közben összedobni mellé egy finom szószt, majd az egészet tálalni.  A legegyszerűbben például ezt a paradicsomos-bazsalikomos öntetet tudod elkészíteni, ami biztosan sikert arat majd. A tésztaételek nemcsak laktatóak, hanem nagyon gyorsan el is készülnek. 

Azt gondolhatnád, hogy tésztát csak egyféleképpen lehet főzni, mert mindegyik dobozán vagy zacskóján szinte ugyanaz az utasítás szerepel, annyi eltéréssel, hogy a különböző típusú tésztáknak kicsit más a főzési ideje, pedig többféle kipróbált módszer létezik. A Ktchn kíváncsi volt, hogyan lesz tökéletes, vagyis al dente a tészta. Léteznek olyan módszerek is, amelyeket nem szabad alkalmazni, ha tésztát főzöl, ezekről itt olvashatsz

tésztafőzés álló 1ok

A weboldal ötféle tésztafőzési módszert próbált ki, ezekhez ugyanolyan márkájú és fajtájú spagettit használtak és egészen meglepő eredmény született. A módszereket 1-10-ig tartó skálán értékelték.

Tésztafőzés módja: lábasban, kevés vízben

Időtartam: 13 perc

Értékelés: 1/10

A módszernek az a célja, hogy a tésztát a lehető legkevesebb vízben főzzék, vagyis a szükséges víz egyharmadában, harmadannyi só hozzáadásával. Bőven elég kevesebb vízben főzni a tésztát? A tapasztalat azt mutatja, hogy több időbe telik, amíg a tészta annyira megpuhul, hogy beleférjen a serpenyőbe, és mire az egész megfőne, addigra az összes víz elpárolog, a nyers tészta pedig a lábas aljára ragad. 

tésztafőzés álló2 ok

Tésztafőzési módja: pirítás és áztatás

Időtartam: 40 perc plusz egy éjszakai áztatás

Értékelés: 3/10

A spagettit először 180 fokos sütőben pirítják 8 percen keresztül. Ezután 20 percig kell várni, amíg kihűl, majd egy zárható, vízzel teli tasakban 10 órát tölt a hűtőszekrényben. Másnap már a kész szószban főzve készül el. A módszer, amellett, hogy szokatlan, annyiban hatékony, hogy a spagetti szálak nem tapadnak össze, de azon kívül nagyon időigényes és macerás. A forralás hiánya miatt a tésztának is megmarad a keményítős íze, amit csak nagyon erőteljes ízű mártással lehet elnyomni. 

Tésztafőzés módja: áztatás, majd főzés egy percig

Időtartam: 1 óra 40 perc

Értékelés: 5/10

Ennek a módszernek az a célja, hogy az áztatással csökkentse a főzési időt. A tészta 90 percig ázik a hideg vízben, ezalatt magába szívja a nedvességet anélkül, hogy a keményítő kioldódna, így a tészta rugalmas lesz, de nem nyúlós. Az áztatás után mindössze 1-2 percig kell főzni. Bár a cél a főzési idő csökkentése lenne, valójában az egész folyamat sokkal tovább tart. A tésztának ennél a módszernél is megmarad a keményítős íze. Ez a módszer legfeljebb nagyüzemi étkeztetésnél egyszerűsítheti a folyamatot, az otthoni háztartásban biztosan nem. 

spagetti főzés álló

Tésztafőzés módja: sós vízben főzve

Időtartam: 28 perc

Értékelés: 8/10

Ez a tésztafőzés hagyományos és mindenki által alkalmazott módja. A tésztát négyszeres mennyiségű sós, forrásban lévő vízben kell főzni. Amikor a víz forrni kezd, akkor kell a tésztát beletenni, egyet keverni rajta, hogy ne ragadjon az edényhez, majd forrástól számítva a csomagoláson megadott idő alatt al dente-re főzni. Ennek a módszernek a hátránya, hogy a főzéshez használt víz felforralásához jelentős idő-, áram- vagy gázmennyiség szükséges, majdnem dupla annyi időt vesz igénybe, mint ameddig a spagetti elkészül. A főzéshez szükséges víz legnagyobb része is a lefolyóban végzi, kivéve egy-két kanállal, ami a szósz krémességéhez kell. Te egyébként kiöntöd a tészta főzővizét? Ezentúl tegyél belőle félre egy keveset. 

tésztafőzés álló ok

Tésztafőzés módja: hideg vizes kezdés

Időtartam: 22 perc

Értékelés: 10/10

Ehhez a módszerhez fele annyi vizet kell használni, mint a megszokotthoz. De nem ez az egyetlen előnye, hanem az, hogy megspórolja a vízforralással járó időt és energiát, hiszen a tésztát hideg vízbe kell tenni. Amikor betetted a tésztát a vízbe, csak takard le az edényt, várd meg, amíg a víz a tésztával együtt felforr, addig főzd, amíg a tészta al dente nem lesz. Mivel a tészta kevesebb vízben fő, a vízbe sokkal koncentráltabban oldódik ki a keményítő, így a szószokhoz is sokkal jobban fel lehet használni. A módszer nemcsak gyorsabb és gazdaságosabb, hanem a tészta is sokkal jobb ízű lesz tőle. 

Következtetés

Az eredményekből az következik, hogy nem feltétlenül kell forrásban lévő vízbe tenni a tésztát, úgy is tökéletes lesz a végeredmény. A módszer tulajdonképpen az összes változatból a legjobban működőt használja fel. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon