Te mit csinálsz a tészta főzővizével? Érdemes egy keveset mindig félretenni belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A legtöbben mind elkövetjük azt a hibát, hogy tésztafőzésnél gyors, határozott mozdulattal megszabadulunk a forró víztől, ha már nincs rá szükségünk.
Azt hinnénk, ez a sós víz csak egy dolgot szolgál, mégpedig azt, hogy tökéletesre főzzük benne a tésztát, utána kiöntjük. Ez rossz döntés, ha nem is az egész főzővizet, de pár merőkanállal érdemes belőle mindig félretenni.
Mire jó a tészta főzővize?
Találtam pár praktikus ötletet, ezek közül szemezgettem, érdemes lehet kipróbálni őket.
Mártás sűrítésére
Ha vacsorára éppen egy krémes carbonarát készítünk, a szósz sűrítéséhez használjuk a tészta főzővizét, selymesebb lesz a végeredmény. Ha legközelebb tésztás ételt főztök, tegyetek félre egy kicsit a vízből, jól fog jönni, bármilyen szósznál működik ez a módszer.
Kelt tésztához
Állítólag kelt tészta készítésénél nagyon jól jön a főzővíz. Az ezzel dagasztott tészta sokkal finomabb és ízesebb lesz.
Főzelékekhez
Lencsefőzeléket készítenél? Érdemes a hüvelyest főzés előtt a tészta vizébe áztatni, így készítve sokkal ízletesebb lesz a kedvelt főzelék. Babbal, de más hüvelyessel is kipróbálhatjuk ezt a módszert. A főzeléket/krémlevest is felönthetjük alaplével, ízesebb lesz a végeredmény.
Növényápoló szer
Van, aki a tészta főzővizét félreteszi, majd másnap a növényeinek ápolására használja. Ez a sós víz rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, amit szeretnek a növények.
Fotó: Getty Images